Novosti
U TRI MJESECA 125 OSOBA

Hrvatska u BiH vraća sve više migranata
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

Sve je više ilegalnih migranata koje vlasti Hrvatske vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, a ta je činjenica rezultat znatnog ovogodišnjeg povećanja broja osoba koje pokušavaju na nezakonit način doći do država članica Europske unije, potvrdili su u utorak iz Službe za poslove sa strancima, koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Prema informacijama te službe, u protekla tri mjeseca iz Hrvatske u BiH vraćeno je, u skladu sa sporazumom o readmisiji, 125 osoba koje su međudržavnu granicu prešle ilegalno.

Pretežito su u pitanju državljani Turske i Albanije, koji zlorabe bezvizni režim s BiH, nastojeći nakon legalnog ulaska u tu zemlju ilegalno nastaviti putovanje k zemljama zapadne Europe, ali i građani Kosova te Afganistana i Pakistana. U BiH se žale kako su im kapaciteti za smještaj ilegalnih migranata gotovo u cijelosti popunjeni, kao i zbog toga što Hrvatska i Crna Gora navodno ne poštuju u cijelosti sporazume o readmisiji, pa nenajavljeno šalju migrante na teritorij BiH. Iz Službe za poslove sa strancima BiH navode kako je u prvih jedanaest mjeseci 2017. proveden zakonski postupak nad 440 ilegalnih migranata, što je u usporedbi s prošlom godinom povećanje za čak 380 posto. Taj postupka znači njihovo smještanje u posebne centre za migrante ili pak vraćanje u zemlju podrijetla. Iako ocjenjuje kako BiH još uvijek nije izložena masovnom migracijskom priljevu, ta služba podsjeća kako postoji opasnost od pogoršanja stanja, jer u zemljama regije boravi velik broj migranata zaustavljen na tzv. balkanskoj ruti.H

Dva Afganistanca i tri Hrvata prokrijumčarili 58 ljudi

Protiv dva Afganistanca i tri Hrvata USKOK je pokrenuo istragu zbog krijumačarenja ljudi iz Srbije u Hrvatsku te njihova daljnjeg prebacivanja u Sloveniju. USKOK sumnjiči četvoricu od njih da su se od 20. listopada do 1. prosinca ove godine na području Zagreba povezali. Dvojica su sa zasad nepoznatom osobom iz inozemstva dogovorila da će za 1000 eura po osobi organizirati prebacivanje većeg broja stranih državljana preko srpsko-hrvatske i hrvatsko-slovenske granice. Nakon prebacivanja stranih državljana u Hrvatsku organizirali su njihovo preuzimanje i prijevoz od državne granice do Zagreba, za što je unajmljen četvrtookrivljeni. U pet navrata su iz Srbije u Hrvatsku prebacili najmanje 58 stranih državljana, za što su prvookrivljena četvorica primila najmanje 58.000 eura, koje su podijelili.S.L.