Regija
UDRUGA CIVILNIH ŽRTAVA DOMOVINSKOG RATA ĐAKOVŠTINE

Za “Pomozite, trebamo vas” više od 1,5 milijuna kuna
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

ĐAKOVO - Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine potpisala je početkom prosinca ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava u sklopu programa zapošljavanja žena “Zaželi”, čija je ukupna vrijednost veća od 143,5 milijuna kuna, a koje su korisnicima u Osijeku uručili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić. Projekt te udruge, kaže njezina predsjednica Marijana Adrić, koja je ugovor i potpisala, nosi naziv “Pomozite, trebamo vas” i vrijedan je 1.588.783,90 kuna, a u okviru njega bit će zaposleno deset žena za obilazak 50 korisnika o kojima će se brinuti, te voditelj projekta. Glavna je aktivnost obilazak kućanstava starih i nemoćnih osoba i osoba u nepovoljnom položaju bez dobne granice.

Podsjetimo, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava 30. lipnja ove godine objavilo je otvoreni trajni Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Zaželi - Program zapošljavanja žena”, čija je ukupna vrijednost 400.900.000 kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Projektom “Zaželi” na području cijele Hrvatske planira se zaposliti gotovo 3000 žena koje će brinuti za gotovo 12.000 osoba.

Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine, kaže Marijana Adrić, stradalnička je udruga i, kako se svaka neprofitna organizacija imala pravo prijaviti za taj projekt, to su učinili i oni.

- Imamo u udruzi starijih osoba, a možemo uključiti i druge s područja grada Đakova, na kojem djelujemo. Našli smo verziranu i stručnu osobu, Božanu Kovačić, koja je izradila projekt koji nam je odobren. Odlučili smo zaposliti deset žena, gledali smo da to bude ciljana skupina, žene iznad 50 godina, koje na tržištu rada nemaju mjesta, nekima možda nedostaje godina-dvije radnog staža da bi otišle u mirovinu. Projekt smo predali 1. kolovoza i odobren nam je među prvima u Hrvatskoj - kaže Adrić.

Svaka žena zaposlena na projektu imat će pet korisnika, a svaki korisnik će imati odobren određen iznos za koji će mu se nabaviti potrepštine za održavanje kućanstva. Prije nego što počnu raditi, sve će žene proći edukaciju, gdje će steći javnu ispravu da su završile školu za njegovateljice.

- Ugovor smo potpisali 1. prosinca, tih deset žena kreće u ovom mjesecu na edukaciju za njegovateljice. Smatramo da treba imati znanje i biti donekle stručan u ophođenju sa starijim osobama. Vjerujemo da bi u kućanstva mogle krenuti već 1. ožujka, ili najkasnije 1. travnja iduće godine - kaže Adrić.

Žene koje će posao naći preko Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine obilazit će korisnike u samom gradu i prigradskim naseljima. Predsjednica udruge napominje i kako će žene obilaziti starije osobe, osobe u potrebi, cilj će biti njihova socijalna uključenost, pomoć u kući.

- Važno je reći da je među glavnim ciljevima ovog projekta upravo onaj da se usamljenim starijim osobama pruži pomoć i druženje. Da osjete da nisu same. Naravno da će žene otići umjesto njih u nabavu, po lijekove itd. - dodaje Adrić. S korisnicima će, dodaje, biti potpisani ugovori na 23 mjeseca. Maja Muškić

Uvjeti ZA zapošljavanjE

Ovim programom predviđeno je zapošljavanje žena starijih od 50 godina neovisno o tome kakvu stručnu spremu imaju, potom žena sa završenom srednjom školom, korisnika zajamčene minimalne naknade. Sve prema uvjetima koje su postavili HZZ i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Ako ne bude dovoljno žena starijih od 50 godina, zaposlit će se i nešto mlađe.

50

osoba koristit će pomoć u okviru projekta “Pomozite, trebamo vas”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike