Crna kronika
NAORUŽAN DO ZUBA

Oružje i bombe sakrio u ormar, džep i printer
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

BELI MANASTIR - Iako je od početka Domovinskog rata prošlo više od 26 godina, neki hrvatski građani još uvijek imaju toliko oružja i bombi kao da se za rat - tek spremaju! Tako je kod 53-godišnjaka s područja Baranje policija pronašla cijeli arsenal naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Policajci su, u sklopu kriminalističkog istraživanja, sa sudskim nalogom, pretražili vozila i kuće u Belom Manastiru kojima se 53-godišnjak koristi. Pri tome su pronašli, a potom uz potvrdu i oduzeli, nekoliko stotina komada raznog streljiva, ručno izrađeni pištolj, nekoliko tromblonskih mina, improviziranu eksplozivnu napravu, topnički projektil, sedam ručnih bombi te dimni uložak za protuoklopnu minu. Kod muškarca naoružanog do zuba pronađeno je i nekoliko desetaka komada detonatorskih kapsli, protupješačka rasprskavajuća mina, nekoliko desetaka metara sporogorećeg štapina, nekoliko metara detonatorskog štapina i improvizirana ručna bomba.

Oružje i opasna sredstva pronađeni su na više mjesta. Bomba u džepu prsluka, puška u ormaru, eskplozivna naprava u starom printeru, a dio je pronađen i u starom sanduku za oružje...

Protiv 53-godišnjaka podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela “nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari”.

Iz policije podsjećaju građane da se, prema Zakonu o oružju, oružje, mine, bombe i sva druga minsko-eksplozivna sredstva mogu predati dobrovoljno. Onaj tko dobrovoljno preda sve navedeno neće dobiti nikakvu kaznu, nego veliko hvala što je svima oko sebe život učinio sigurnijim. Ako policija pak pronađe oružje, bombe i streljivo, osobi koja je za to odgovorna prijeti i zatvorska kazna. Tako će se onaj tko nabavlja, posjeduje, prodaje vatreno oružje... kazniti kaznom zatvora do tri godine. Također, onoga tko neovlašteno posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmijeni veće količine vatrenog oružja, očekuje zatvor od šest mjeseci do pet godina.

Sandra LACIĆ
NE DONOSITE ORUŽJE SAMI

Iz PU osječko-baranjske mole građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihova aktiviranja i posljedično neželjenog ozljeđivanja. “O oružju obavijestite najbližu policijsku postaju, a potom će po oružje doći policajac u civilu. Dobrovoljna predaja oružja vremenski je neograničena”, kažu iz policije.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLETIO S AUTOCESTE A3

U osječkom autobusu ozlijeđeno 6 putnika

2

TUČNJAVA I NAPAD U SLAVONSKOM BRODU

Izboden mladić nožem na autobusnom kolodvoru

3

RAČUNALNA PRIJETNJA

Uplati mi 500 dolara da ti maknem virus