Mozaik
BUBNJAR PSIHOMODO POPA

Naglo preminuo Tigran Kalebota
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

Tigran Kalebota, bubnjar Psihomodo popa, iznenada je preminuo u ponedjeljak, u 54. godini. "Dragi svi, iznenada nas je napustio naš bubnjar i veliki prijatelj Tigran Kalebota. U prevelikom smo šoku. Molimo za razumjevanje dok ne dođemo k sebi", stoji na službenoj Facebook stranici Psihomodo popa. Kako navode mediji, Kalebota je 1. prosinca proslavio je 53. rođendan, a dan kasnije posljednji je put zasvirao pred publikom na “Brucošijadi grada Varaždina”. U ponedjeljak popodne javljeno je kako se odjednom srušio i preminuo.

Kalebota je bio jedan od osnivača popularne grupe Psihomodo pop s kojim je dijelio pozornicu od 1983. godine. Kalebota je od 1981. do 1983. zajedno s gitaristom Smiljanom Paradiš Šparkom svirao u grupi Neron, a dolaskom Davora Gobca u band 1983., grupa Neron mijenja ime u Psihomodo pop. Jedna od uspješnijih godina za bend je bila 1988., kada su izdali svoj prvi album “Godina zmaja”. Probili su se i izvan granica bivše Jugoslavije, a spot njihovog hita “Ja volim samo sebe” prepjevan na “I’m In Love With Gobac”, prikazan je na MTV-u. Ljubav prema glazbi Tigran je naslijedio je od majke Marije koja je svirala glasovir. Ipak, on nije bio jedina zvijezda u obitelji. Naime, njegov otac Marin je redatelj i novinar koji je realizirao više od 1500 prijenosa na HRT-u, između ostaloga i posjet američkog predsjednika Richarda Nixona Kumrovcu te niz Sinjskih alki. Na HRT-u je nekoliko godina radio i Tigran: 1985. se kao ton-majstor zaposlio na tadašnjoj televiziji Zagreb, a 1996. godine dao je otkaz na HTV-u i posvetio se samo grupi. U njoj se, osim sviranjem, bavio i produkcijom i režijom videospotova. Posljednji studijski album Psihomoda “Ćiribu ćiriba”, objavljen je prije tri godine uz jedinstveno prihvaćanje publike i kritike, te je donio bendu pet Porina uključujući i onaj za album godine.

- Svi smo u šoku. Tigran je iznenada preminuo. Za sada vam ne znam reći ništa više od toga - rekla je menadžerica Psihomodo popa Lidija Balija.

- Kolege glazbenici, suradnici i prijatelji pamtit će Tigrana kao sjajnog punk-rock bubnjara, čovjeka koji je uvijek bio vedar i nasmijan, te u svakom trenutku spreman pomoći onome kome je od kolega to trebalo. Njegov prerani odlazak ostavlja prazninu na sceni, no ipak iza njega ostaje velika ostavština koju je trideset pet godina stvarao s grupom Psihomodo Pop, kao i brojne uspomene prijatelja i fanova grupe u čijem će sjećanju živjeti zauvijek. Sve informacije o posljednjem ispraćaju poslat ćemo naknadno kada budu poznate - javlja Dallas Records. Svoje izraze sućuti i velike tuge zbog glubitka kolege i prijatelja izrazili su brojni glazbenici iz cijele regije, od Ivanke Mazurkijević, preke Ivice Propadala do grupe S.A.R.S., kao i brojni obožavatelji.

Osim glazbe, Tigran je bio strastveni ljubitelj stripova. Tako je prije šest godina u Kačićevoj ulici u Zagrebu, s Goranom Šojatom osnovao prvu strip-knjižnicu u Europi u kojoj se uz druženje s omiljenim strip-junacima moglo popiti piće te surfati internetom. Inače, grupa Psihomodo Pop 2. lipnja 2018. trebala je održati veliki koncert u povodu 35 godina postojanja i 30 godina od objave LP prvijenca “Godina zmaja”. T.K.

Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike