Novosti
JAČANJE VLADAVINE PRAVA

Loše o pravosuđu misli 68 % građana
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

Iako je dojam građana o stanju u pravosuđu uglavnom negativan, situacija se ipak popravlja, zaključak je okruglog stola o jačanju neovisnosti pravosuđa i vladavine prava, koji je u ponedjeljak održan u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u organizaciji Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

"Građani mogu biti nezadovoljni hrvatskim pravosuđem, ali ono je odraz društva u kojem živimo i kako cijelo društvo napreduje tako napreduje i pravosuđe", istaknuo je Dražen Jelenić, prvi zamjenik Državnog odvjetnika Republike Hrvatske koji navodi da tome u prilog idu i preporuke ekspertnog tijela Vijeća Europe za borbu protiv korupcije (GRECO). GRECO jer u svom zadnjem izvješću iz listopada 2016. godine u vezi sprječavanja korupcije kod saborskih zastupnika, sudaca i državnih odvjetnika zaključio da je Hrvatska od 11 preporuka tri ispunila, četiri djelomice ispunila, a četiri nije ispunila.

"Što se tiče pravosuđa radi se mnogo, postoji vizija, no, nažalost, nije ispunjena jedna od važnih preporuka GRECO-a - povećanje kvalitete komunikacije pravosuđa prema javnosti koja će pokazati ono što je dobro, a ima toga jako mnogo", rekao je. Na okruglom stolu podloga za raspravu bilo je istraživanje agencije Ipsos Plus iz 2016. godine prema kojem 68 posto građana ima općenito negativno mišljenje o funkcioniranju pravosuđa, 59 posto građana nema povjerenje u sudove, a 40 posto smatra da je korupcija proširena u pravosudnim institucijama.

Sudac Vrhovnog suda i predsjednik GRECO-a Marin Mrčela naglasio je da se istraživanja o percepciji pravosuđa trebaju uzimati s rezervom, pozvavši se na istraživanje Transparency Internationala u kojemu je 74 posto ispitanika odgovorilo kako smatra da je pravosuđe korumpirano, ali samo tri posto poznaje nekoga tko je dao mito.

Razloge za negativnu percepciju pravosuđa u javnosti vidi u dužini postupaka koji se ponekad protežu na nekoliko desteljeća, pojedinačnim odlukama sudaca koje izazivaju sablazan javnosti, iako su samo prvostupanjske, ali i izjavama političara koji često kritiziraju sudbenu vlast. Razlog su i mediji koji često nestručno izvještavaju o slučajevima ili objavljuju neprovjerene podatke, poput onih o 20 korumpiranih sudaca u izvješću SOA-e, kazao je Mrčela. "Ne kažem da je stanje bajno, mora biti mnogo bolje i ima još mnogo toga za raditi. Međutim, o mnogim se dobrim odlukama ne piše", rekao je.H

RH nije ispunila 4 od 11 preporuka za sprječavanje korupcije kod sudaca i državnih odvjetnika

Možda ste propustili...