Osijek
STUDENI NA CESTAMA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Svakog dana dogodilo se u prosjeku pet prometnih nezgoda
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

U studenom ove godine na cestama Osječko-baranjske županije dogodilo se 158 prometnih nesreća u kojima je stradala 51 osoba. Dvije su osobe smrtno stradale, šest ih je ozlijeđeno teško i 43 lakše.

U odnosu prema istom mjesecu prošle godine ove se dogodilo 38 nesreća manje. Tri osobe manje su poginule, lani pet, osam je ljudi manje ozlijeđeno teško, a 11 je manje lakše ozlijeđenih.

Najveći broj prometnih nesreća u studenom, njih 35, dogodio se zbog nepropisne i neprilagođene brzine. Slijedi oduzimanje prednosti prolaska (26), nepropisno kretanje vozila kolnikom (19), nepropisno skretanje (18), nepropisno uključivanje u promet (18), nepropisna vožnja unatrag (17) te ostali uzroci prometnih nesreća.

Prema danima u tjednu najviše prometnih nesreća evidentirano je ponedjeljkom (30) i četvrtkom (30), slijedi srijeda (28), utorak (19), petak (18), subota (17) i najmanje nedjeljom (16).

U trideset pet prometnih nesreća kojima je uzrok bila nepropisna i neprilagođena brzina dvije su osobe poginule, tri su ozlijeđene teže, a 14 lakše.

U 13 prometnih nesreća u kojima su vozači koji su izazvali nesreću imali alkohola u krvi jedna je osoba teže, a tri osobe su lakše ozlijeđene (u studenom 2016. godine evidentirano je 15 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe poginule, jedna osoba je teže i šest osoba je lakše ozlijeđeno).

U 26 prometnih nesreća gdje je uzrok bilo oduzimanje prednosti prolaska dvije su osobe ozlijeđene teže i 14 lakše.

Mladi vozači sudjelovali su u 33 prometne nesreće, a izazvali su ih 25. U tim nesrećama tri osobe ozlijeđene su teže, a pet lakše. U pet slučajeva mladi vozači su imali alkohola u krvi.

- Budući da su mladi vozači najčešće počinitelji, ali i žrtve najtežih prometnih nesreća, postupanje i druge mjere planiranja usmjerit ćemo prema toj kategoriji sudionika u prometu te mjestima njihova okupljanja. S obzirom na nadolazeće blagdane, kada očekujemo konzumiranje veće količine alkoholnih pića, vozačima savjetujemo da koriste drugi prijevoz ili da ih vozi osoba koja nije konzumirala alkohol - poručili su iz osječke policije. S. Lacić

ŠEST PJEŠAKA STRADALO NA ZEBRI

Tijekom studenoga, na području Policijske uprave osječko-baranjske, pješaci su sudjelovali u šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U navedenim prometnim nesrećama jedan je pješak teže, dok je pet pješaka lakše ozlijeđeno. Sve prometne nesreće dogodile su se na obilježenom pješakom prijelazu, tzv. zebri, pet u noćnim uvjetima, a u četiri prometne nesreće kolnik je bio mokar. Biciklisti su sudjelovali u četiri prometne nesreće, a izazvali su jednu. Međutim, policija je prošli mjesec kaznila 73 biciklista zbog raznih prekršaja, a najviše zbog vožnje u pijanom stanju - 31.

POJAČANE AKCIJE POLICIJE

Da bi se broj prometnih nesreća što više smanjio, policija će i dalje pojačano nadzirati i kažnjavati takozvane četiri glavne ubojice u prometu, i to: alkoholiziranost vozača, nepoštovanje dopuštene brzine kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i distrakcije - ometanje (u prometnom smislu nepropisne uporabe mobitela), s obzirom na znatan udjel navedenih prekršaja kao uzroka te pogrešaka, ali i stupnja implementiranosti rečenih kod nastanka prometnih nesreća s najtežim posljedicama. S obzirom na moguće nadolazeće vremenske uvjete (kiša, magla, snijeg, led, sklizak kolnik), pojačat će se i nadzor prometa te skrb prema najjranjivijim skupinama u prometu kao što su pješaci i biciklisti. “Nadzor će se odnositi na njihovo kretanje i ponašanje u prometu (korištenje svjetala i reflektirajućeg prsluka, vožnje po pješačkim prijelazima, korištenje biciklističkih staza, kao i nošenje zaštitne kacige osoba do 16 godina starosti), a kod pješaka pravilnost kretanja kolnikom i mjestima prelaženja prometnica”, poručuju iz policije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike