Osijek
OTVORITE PROZORE DOK ČISTITE!

Osječanka se otrovala sredstvom za čišćenje
Objavljeno 12. prosinca, 2017.
Ni maska neće zaštititi sluznicu, tako da je jedina zaštita provjetravanje

U sezoni grijanja građane se uvijek iznova upozorava na opasnost od otrovanja ugljičnim monoksidom. No, malo je poznato da u predblagdansko vrijeme opasnosti za zdravlje vrebaju i pri čišćenju kuća i stanova. Točnije, da ima slučajeva otrovanja parama dezinfekcijskih sredstava.

Osječanka (42) proteklog je vikenda završila u bolnici zbog otrovanja dezinfekcijskim sredstvom za čišćenje kupaoninice koje mnogi nerijetko imaju kod kuće.

- Čistila sam i nisam otvorila prozorčić u kupaonici. U Objedinjenom hitnom prijemu pitali su me je li riječ o određenom sredstvu za čišćenje, a kad sam im rekla da jest, nije bilo teško zaključiti da su im takvi slučajevi otrovanja dobro poznati. Ne znam kojim su se sredstvom za čišćenje drugi otrovali, no čini mi se da su mnogi sličnog kemijskog sastava - prokomentirala je sugrađanka koja je, srećom, ubrzo otpuštena iz bolnice, no događaj iz kupaonice neće dugo zaboraviti.

Slučaj otrovanja sugrađanke koji spominjemo potvrdio je i dr. sc. Srđan Čalošević, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u KBC-u Osijek. Ističe, takvi slučajevi nisu česti, ali i ovaj slučaj pokazuje da klor može napraviti štetu organizmu, zbog čega je potrebna i hospitalizacija. Klor je, kaže, agresivna tvar koja iritira sluznicu i nipošto se ne preporuča koristiti njime u zatvorenome, odnosno u prostoru gdje nema ventilacije. Štoviše, u slučajevima korištenja klora u zatvorenim prostorijama ne pomaže ni tzv. kirurška maska.

- Ni maska neće zaštititi sluznicu, tako da je jedina zaštita od neželjenih posljedica provjetravanje. Inače, ove jeseni još nismo imali ovakvu situaciju, no svakako treba upozoriti na ovakvu mogućnost otrovanja - dodao je dr. Čalošević.

Marija MIHELIĆ
OPASNOST U OSVJEŽIVAČIMA, OMEKŠIVAČIMA, ČAK I U SAPUNU

Stručnjaci savjetuju da korištenje klora na nepravilan način ne samo da može dovesti do kroničnog bronhitisa i astme već može narušiti funkciju štitnjače. Tu tvar sadrži veći broj jakih sredstava za čišćenje, a nije dovoljno koristiti rukavice i izbjegavati udisanje, već šteta može nastati kumulativnim djelovanjem. Dobro je znati da i omekšivači za rublje mogu biti štetni i jedni od vodećih uzročnika dermatitisa te izazvati štetu respiratornog sustava. Također, antibakterijski sapuni mogu poremetiti funkciju hormona, dok sredstva za čišćenje stakla mogu loše djelovati čak i na bubrege i jetru. U pretjeranoj ili uporabi bez adekvatne zaštite zdravlje narušavaju čak i sredstva za čišćenje tepiha te osvježivači prostora.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana