Osijek
DRŽAVA DAROVALA ČEPINU ZABORAVLJENU NEKRETNINU

Bivše prognaničko bit će
urbano naselje za mlade
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

Konačno je riješeno pitanje nekadašnjeg prognaničkog naselja u Čepinu. Načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac zadovoljan je što je Vlada RH prepoznala ideju Općine da na toj lokaciji općinska uprava realizira veliki projekt novog naselja sa svim urbanim sadržajima, pa je darovala to državno zemljište Općini Čepin. Više ga neće morati samo kositi i održavati, što je, s obzirom na njegovu površinu od 262.535 m2, bio popriličan trošak u proračunu Općine.

- Vrlo sam zadovoljan što je na posljednjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj u Osijeku, Vlada usvojila prijedlog koji se odnosi na darovanje nekretnina Općini Čepin. Ministar Goran Marić predložio je ispred Ministarstva državne imovine da se, na temelju našeg zahtjeva Općini Čepin daruje zemljište površine na kojem planiramo gradnju javno-društvenih sadržaja, stambenih objekata za mlade obitelji, dječjeg vrtića, općinskog trga, parka i dječjih igrališta. Procijenjena vrijednost zemljišta je 22.360.300 kuna. Zahvaljujem premijeru Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi, a posebice ministru Mariću, te državnom tajniku u Ministarstvu državne imovine Tomislavu Bobanu. Općina Čepin zadovoljna je što je prepoznata namjera da se darovanjem predmetnih nekretnina riješi, prije svega, dugogodišnji problem održavanja zemljišta, a iznad svega da se zaustavi iseljavanje mladih iz Hrvatske, odnosno s područja Općine Čepin, a samim time da se potakne i demografska obnova – kaže Tonkovac.

Čelni čovjek Čepina dodaje kako zahvaljuje i svojim zamjenicima i općinskoj upravi što su marljivim trudom i radom pridonijeli da se ova namjera realizira, odnosno da ju u konačnici prepozna i usvoji i Vlada RH. Budući da se radi o površini na kojoj već postoji komunalna infrastruktura od cesta do crkve i instalacija u zemlji, potrebno je vidjeti u kakvom je ona sada stanju i može li se koristiti u planiranju tog prostora za koji se, kaže Tonkovac, očekuje interes mladih obitelji za gradnju kuća koji se žele doseliti u Čepin jer žele živjeti izvan gradske vreve, ali i samih Čepinaca koji bi gradili na toj lokaciji. Dakako, razmatra se i model prema kojem bi placevi bili dostupniji. D. Pejić

PRIJE KOJU GODINU LOPOVI DRŽAVI UKRALI CESTU

Podsjetimo, bivše Naselje prijateljstva je ispražnjeno od prognanika, kućice su završile svagdje, pa je ostalo samo zemljište koje je, iako je bilo državno, Općina kosila i sanirala divlje deponije kako se otuda ne bi širila zaraza jer je to bio javno-higijenski problem. Riječ je o rubnom dijelu Čepina i nije, kako bi se reklo, svakom na oku, pa je prije neku godinu Glas Slavonije zabilježio nesvakidašnji događaj - lopovi su čak i pojedine dijelove ceste ukrali iz prognaničkog naselja. Sada je situacija drukčija jer će područje biti pod nadzorom, a i planirani općinski projekt za tu lokaciju bi se trebao početi provoditi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike