Osijek
OBOLJELA OD TUMORA NA MOZGU

Andrijanu život nije mazio, i ovu će zimu provesti bez grijanja
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

Andrijanu Kasapović (33) susreli smo još ljetos u središtu grada kako prodaje svoje rukotvorine. Neovisno o godišnjem dobu, ona uvijek na glavi nosi vunenu kapu kako bi se zaštitila od sunca, ali i prikrila nedostatak kose koju je izgubila zbog kemoterapije.

Naime, Andrijana ima zloćudni tumor na mozgu koji, nažlost, nije moguće operirati. Život joj uopće nije lak. Ona pokušava preživjeti s 1250 kuna mjesečno, koliko iznose socijalna pomoć i invalidski dohotak zajedno. Srećom, Grad Osijek joj je dodijelio jednosobni stan na Jugu 2 i djelomice joj plaća režije, no to je nedovoljno kako bi si mogla priuštiti grijanje, zbog čega će i ovu zimu provesti u hladnom stanu.

Život u neimaštini

Kada smo se susreli u Ribarskoj ulici zbog razgovora za novine, ona je došla u tankoj jakni jer nema zimski kaput ili topliju jaknu. Kako bi pokušala preživjeti u neimaštini, Andrijana izrađuje nakit i druge ukrasne rukotvorine. To joj je radna terapija koja bi joj trebala odagnati bolove u glavi koje često ima, ali i tanki izvor prihoda bez čega bi teško preživjela.

Život Andrijanu Kasapović nije mazio. Kada je imala samo četiri godine, nju i mlađe sestre blizanke ostavila je majka. Od tog trenutka kao da je sve krenulo naopako. Iz tog vremena pamti teško zlostavljanje koje joj je nanio netko tko je u njihovu kuću zalazio kao kućni prijatelj. Mnogo godina kasnije tog će čovjeka, dok je vozio bicikl, pregaziti vlak. Socijalne su službe ubrzo djecu oduzele samohranome ocu, nakon čega su Andrijana i njezine sestre završile u udomiteljskoj obitelji u Valpovu. “Bili su to stariji ljudi koji nisu mnogo marili o nama gledajući kako bi pomoć namijenjenu nama podijelili svojim unucima”, kaže nam Andrijana.

Uzdržavala sestre

Prekretnicu u njezinom životu činilo je upućivanje u SOS Dječje selo u Ladimirevcima. Andrijana je tada išla u peti razred. Zajedno sa svojim sestrama i još jednom djevojčicom našla se prvi put u toplome domu u čijem središtu je bila njihova ”SOS mama”, kako se naziva ženska osoba koja u toj instituciji skrbi o djeci koja su joj povjerena. Njezino ime je Đurđica Bizomec. Zahvaljujući toj nesebičnoj ženi Andrijana i njezine sestre uspješno su okončale svoje osnovnoškolsko obrazovanje, a Andrijana je uspjela završiti Isusovačku klasičnu gimnaziju u Osijeku s vrlo dobrim uspjehom. Prisjeća se da je “SOS mama” potrošila dane i noći kako bi njezine sestre svladale matematiku. “Pružila nam je ljubav i skrbila o nama kao da nam je majka”, ističe Andrijana. U SOS Dječje selo u Ladimirevcima došla je s anoreksijom. Prisjeća se da je s 11 godina imala je samo 26 kilograma. I u svladavanju tog problema “mama” Đurđica je imala ključnu zaslugu. No, odlazak u srednju školu u Osijek i boravak u SOS Zajednici mladih donio je nove probleme. Još u Ladimirevcima preboljela je meningitis, a potom ju je sustigao zloćudni tumor na mozgu.

Unatoč bolesti i svim problemima Andrijana je uspjela upisati Poljoprivredni fakultet. Od svoje nevelike stipendije uzdržava i dvije svoje tada nezaposlene sestre. Ne uspijeva u svemu i naposljetku odustaje od studija. Iza nje ostaju dugovi koje trenutačno nije u mogućnosti vratiti. Još uvijek dobiva telefonske pozive upornih utjerivača, no ona vlastite imovine nema, osim nešto skromne odjeće i one vunene kape bez koje ne izlazi iz stana. Zahvalna je humanitarnoj udruzi “Rijeka ljubavi” od koje dobiva paket i dobrim ljudima koji žele kupiti njezine rukotvorine. Možda bi joj bilo lakše da u Osijeku postoji udruga oboljelih od tumora mozga. Ovako je prepuštena sama sebi, preživljavanju s 1250 kuna socijalne pomoći i invalidskog dohotka mjesečno te povremenoj pomoći dobrih ljudi.

Draško CELING
I VI MOŽETE POMOĆI

Odlučili smo Andrijani Kasapović pomoći tako da pozovemo čitetelje Glasa Slavonije i dobre ljude velikoga srca da joj slanjem novca ili odjeće (uščuvana bi joj zimska jakna dobro došla), olakšaju nezavidnu financijsku situaciju i oskudicu u kojoj živi. S obzirom na to da bi joj neka od ovrha mogla progutati sav novac koji bi mogao sjesti na njezin račun, predlažemo potencijalnim darovateljima da joj novac pošalju poštanskom uputnicom na adresu: Andrijana Kasapović, Srijemska 151, 31 000 Osijek.

Vlastite imovine nema, osim nešto skromne odjeće i one vunene kape bez koje ne izlazi iz stana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POVRATAK TRADICIJE U NEDJELJU

Na osječkoj Autopiji opet je kao nekada

2

PLOČE VEĆ NAČETE TRAGOVIMA ULJA I AUTOMOBILSKIH GUMA

Bahati vozači devastiraju novi Trg Vatroslava Lisinskog

3

KOPAČKI RIT, PRAVO MJESTO ZA OPORAVAK OD IZOLACIJE

Povratak prirodi čamcem kroz zelenu oazu nadomak gradu