Regija
STIPINA VEČER

400 Stipinih pjesama za četiristo gledatelja
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

GUNJA

Krešimir Stipa Bogutovac rođen je u Gunji 8. prosinca 1953., a preminuo je 18. srpnja 2015. u Županji. Svojim stvaralačkim radom ušao je u antologiju tamburaške glazbe s oko 400 uradaka. Bio je skladatelj, tekstopisac, aranžer, mentor, producent, glazbenik, vrstan svirač žičanih instrumenata. Njegove pjesme izvođači su rado pjevali, a tamburaši svirali, a ljubitelji ove glazbe slušali i slušaju. Sa svojim uradcima bio je na festivalima u Požegi, Pitomači, Slavonskom Brodu... Svirao je s gunjanskim tamburašima Šokci i Romanca i mnoge Gunjance i Cvelfere naučio je svirati tambure. U Županji je bio član Lotosa, Zlatnih dukata i Patrije. Bio je jedan od inicijatora i osnivača Tamburaškog festivala Šokačke pisme u Županji, objavio je više albuma, a u Njemačkoj je objavio album “Mit der Tamburica durch die Welt”. Jedan je od osnivača Hrvatske glazbene unije – poslovnice Županja... Kada je Stipa preminuo, svi su tamburaši bili jedinstveni u želji da Stipa dobije večer posvećenu njemu na kojoj bi se predstavila njegova glazba. Josip Šokčević-Mole, Stipin učenik, jedan je od organizatora i inicijatora i ovogodišnje glazbene večeri u Gunji.

- Mi smo Gunjanci na Stipu jako ponosni. Stipa je bio Gunjanac, tu je odrastao, završio Ekonomski fakultet u Osijeku, a s obitelji živio u Županji. On je iz Krnjacke u Gunji, imao je nadimak Abadžijin – Marijanov i snaša Mace - Marije sin. Ja, kao i mnogi tamburaši stasali u Gunji koje je vodio i učio Stipa, možemo biti zahvalni što smo postali dobri tamburaši i dobri ljudi - rekao je Šokčević.

U velikoj školskoj dvorani koncertu je nazočilo 400 posjetitelja. Nastupili su Dike, Šima Jovanovac, Kristali, Garavuše, Slavonci, Dragutin Zeljković Cane, Mijo Jagrić Miša i KUD Graničari.S.Bo.

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike