Regija
USVOJEN PRORAČUN ŽUPANJE

11 milijuna kuna više od poreza
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

ŽUPANJA

Gradsko vijeće Županje jučer je donijelo proračun za 2018. godinu “težak” 44 milijuna kuna. Uz vijećnike HDZ-a podržao ga je i HSS-ovac, dok su Nezavisni i vijećnici SDP-a bili suzdržani. Zahvaljujući Zakonu o financiranju lokalne samouprave i pozitivnom učinku fiskalne decentralizacije u sklopu koje će porez na dohodak u cijelosti ići lokalnim jedinicama, Županju u sljedećoj godini očekuje višemilijunsko podebljanje poreznih prihoda.

Čekali osam godina

Gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević zadovoljno ističe da se prihodi od poreza sada mogu realno planirati.

- Nakon godina krize možemo se pohvaliti da u 2018. godinu, što se tiče proračuna, ulazimo pozitivnije i na takav način možemo i razmišljati. Osim prihoda od poreza koje je Grad ostvarivao ovih godina, bit ćemo u plusu za dodatnih 11 milijuna kuna - kaže Miličević. Podsjeća da je toliki prihod ostvaren 2009. godine, što najbolje govori koliko je proteklih godina Županja bila zakinuta. Pojašnjavajući prijedlog proračuna kazao je da nema novih stavki, postojeće su malo povećane, odnosno korigirane. U sljedećoj će se godini za 1,2 milijuna kuna smanjiti i dosadašnji anuitet za otplatu kredita. Najveći dio povećanih prihoda u 2018. godini bit će usmjeren u društvenu nadogradnju. Cilj je stipendirati studente u gradu, povećane su rodiljne naknade - 3000 kuna za prvo dijete, 4000 kuna za drugo dijete i 5000 kuna za treće dijete. Učenicima osnovnih i srednjih škola Grad će sa po 500 kuna sufinancirati udžbenike za sljedeću školsku godinu, a građanima plaćati prekvalifikacije radi veće konkurentnosti na tržištu rada. Paralelno će ići i realizacija programa iz fondova EU-a, što se tiče privremenog zapošljavanja građana. Povećat će se izdvajanja za sport, kulturu i udruge. Zaposlenici u Gradu i gradskim ustanovama kojima su zbog smanjenja prihoda u proračunu, kao posljedice porezne minireforme, u ožujku 2015. godine plaće rezane za 10 posto, u sljedećoj se godini mogu nadati povećanju plaća.

Zaustaviti odlazak

Miličević smatra da bi se u cijeloj državi trebalo poraditi na povećanju cijene rada. Vjeruje da će i direktori gradskih tvrtki također naći prostora i povećati plaće djelatnicima. Poručuje da će gradska uprava i dalje poduzimati sve što je u njenoj moći da što više pomogne građanima, da se pokrenu pozitivni trendovi i da se provođenjem raznih mjera zaustavi odlazak ljudi, jer i Županja dijeli sudbinu cijele Slavonije.

Nezavisni vijećnik Mladen Huber kritizirao je prijedlog proračuna za 2018., ustvrdivši da će povećani prihodi ponovno biti usmjereni u veća davanja socijali i onima kojima se stalno nešto daje. A građani koji pune gradski proračun i koji redovito podmiruju svoje obveze zaboravljeni su i ništa se ne čini kako bi ih se na neki način nagradilo, primjerice smanjenjem stope prireza ili komunalne naknade. Na Huberovu optužbu da je zanemareno i gospodarstvo, Miličević je ustvrdio da Grad itekako vodi računa i u okviru svojih mogućnosti stvara pretpostavke i potiče razvoj gospodarstva te pomaže gospodarskim subjektima. Iznio je podatak kako je upravo ovih dana izišao ususret Sladorani i oslobodio je plaćanja 50 posto iznosa komunalnog doprinosa za gradnju pročistača otpadnih voda, čime se odrekao 470.000 kuna. Time je, ustvrdio je, Grad dao svoj doprinos ostanku tvornice u Županji koja je od velikog značaja ne samo za taj kraj, nego i znatno šire područje. Iako se samo nekoliko minuta ranije na govornici javno zalagao za pomoć gospodarstvenicima, Huber je gradonačelniku ipak spočitao zbog takve odluke.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Najveći dio povećanih prihoda u 2018. godini bit će usmjeren u društvenu nadogradnju

3000

kuna iznos je rodiljne naknade za prvorođeno dijete

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike