Autoglas
PREMIJERA

McLaren Senna - U čast legendi
Objavljeno 12. prosinca, 2017.
Najlakša, ali s najvećom snagom, ova superjurilica bit će proizvedena u 500 primjeraka, pa se navala kupaca očekuje

Kodna oznaka P15 označavala je novo supersportsko vozilo McLarena. Britanska tvrtka napokon je svijetu predstavila produkcijsku verziju brutalne jurilice koja je nazvana po legendarnom Ayrtonu Senni. Neponovljivi Brazilac, višestruki pobjednik Formule 1, poginuo je nakon zabijanja bolida u zid na utrci za Veliku nagradu San Marina. Za McLaren, Senna je vozio od 1988. do 1993. godine i za to je vrijeme osvojio tri titule svjetskog prvaka u Formuli 1 te je 35 puta stao na najviše postolje.

Jurilica McLaren Senna bit će proizvedena u 500 primjeraka, a početna cijena trebala bi biti oko 750.000 funti ili oko milijun američkih dolara. Od objave vijesti o ograničenom broju primjeraka, McLaren je već, iako je cijena u kunama šest i pol milijuna za primjerak, dobio nekoliko stotina upita potencijalnih kupaca, od kojih su neki odmah spremni ponuditi traženi iznos!

McLaren Senna najlakši je cestovni McLaren, a tu činjenicu zahvaljuje velikoj upotrebi ugljičnih vlakana i ostalih lakih materijala. Stoga ne čudi da je ukupna masa McLaren Senne tek 1198 kilograma.

Iako lagan za superautomobil, ovaj model ima najviše snage i ima najbolje perfomanse. Jurilica ulazi u McLarenovu Ultimate seriju i pokreće ga četverolitreni 0 V8 motor s dva turbopunjača. Motor razvija 800 konjskih snaga i 800 Nm obrtnog momenta.

McLaren Senna ima golem stražnji spojler i vrata sa staklenim dijelovima. Na kotačima su montirane Pirelli P Zero Trofeo R gume. Inače, dizajn ove jurilice podređen je aerodinamici, postizanju što većeg “downforcea” te dovođenju što veće količine svježeg zraka za hlađenje motora, kočnica i mjenjača. Stražnjim spojlerom upravlja hidraulični mehanizam, a spojler površinu od 6500 kvadratnih centimetara konstantno podešava sve u cilju održavanja optimalnog aerodinamičnog balansa i ostvarivanja funkcije zračne kočnice u slučaju naglog kočenja.

Proizvodnja će početi u ljeto iduće godine u Wokingu, gdje je smješten McLarenov Production Cantar.M.Bugarić

POSLJEDNJI PRIMJERAK IDE U DOBROTVORNE SVRHE

Iako nema puno detalja, zna se kako će vozač moći birati između tri načina vožnje – Track, Comfort i Sport. Kao spomen na Ayrtona Sennu, McLaren je priopćio kako će posljednji proizvedeni primjerak biti prodan na aukciji, a čitav prihod ide u dobrotvorne svrhe. Kupac tog primjerka dobit će i repliku kacige Ayrtona Senne.