Novosti
TABORIŠTE

Spomen na 12 ubijenih branitelja i civila
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

Spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata u Taborištu, nedaleko od Petrinje, otkriveno je u subotu u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na području Taborišta iz jedne masovne i više pojedinačnih grobnica ekshumirano je 12 žrtava, branitelja i civila, od kojih tri nisu identificirane. “Golubicu”, 77. jedinstveno spomen-obilježje u zemlji, otkrili su izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Davorka Tutić, kći jedne od ekshumiranih žrtava iz masovne grobnice. Kao izaslanik Predsjednice RH svečanosti je bio nazočan predsjednik Udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade Gromovi, pukovnik Ivan Krupec, koji je spomenuo kako bez žrtava, poput ovih za Taborišta, koje su bile spremne na najveću žrtvu, danas ne bi bilo Hrvatske. Upozorio je da su mnogi zločinci ostali nekažnjeni. “Naše su rane još duboke i nisu zacijelile. Za nas rat nije završio sve dok se ne pronađu posmrtni ostaci posljednjih žrtava. Nažalost, oni koji su bili očevici zločina ne žele otkriti njihova imena, kako bi se okončala agonija onih koji tragaju za svojim najbližima. Kome onda i kako oprostiti? Prije svega potrebno je priznanje krivnje i pokajanje počinitelja, a toga nema”, kazao je Ivan Krupec. H

DEHUMANIZACIJA ŽRTVE

Ministar Tomo Medved izrazio je duboku sućut članovima obitelji pogubljenih mještana. “Nakon sloma obrane Petrinje, neprijatelj je iza sebe ostavio pustoš. Ubili su veliki broj civila, a mnogima se izgubio svaki trag. U Taborištu su ubijani i stariji civili, o čemu svjedoči masovna grobnica otkrivena tek 2012. godine. I ovdje je neprijatelj još jednom bešćutno dehumanizirao žrtve”, rekao je ministar Medved. Podsjetio je da je Sisačko-moslavačka županija druga iza Vukovarsko-srijemske po broju masovnih grobnica i ovakvih stradanja.