Novosti
ZBOG POVEĆANJA MINIMALNE PLAĆE:

Od siječnja raste i naknada za stručno osposobljavanje
Objavljeno 10. prosinca, 2017.

S povećanjem minimalne plaće, početkom sljedeće godine, i mladima na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa povećat će se naknada, doznajemo iz Kabineta ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića. Mladi bi obrazovani kadar umjesto dosadašnijh 2621 kunu, kada se pribroji 131 kuna za koliko je zapravo povećana minimalna plaća, također trebao primati 2752 kune netoiznosa naknade.

- Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja (NN 16/17) u članku 8a definirano je da nezaposlena osoba koju je Zavod uključio u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa ima pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja za dane provedene na stručnom osposobljavanju. Od 1. siječnja 2018., minimalna plaća obračunava se po novoj osnovici, proporcionalno tomu obračunava se naknada za SOR, prve isplate su u veljači za siječanj – stoji u priopćenju Ministarstva.

Kada se uzme u obzir da su u samim početcima, prve "ture" korisnika stručnog osposobljavanja primale 1600 kuna, novi iznos koji će primati od veljače, iako je povećan, i dalje nije rješenje, smatraju korisnici ove mjere.

- Pozdravljam povećanje naknade, ali ona i dalje nije dostatna za pristojan život, naročito jedne mlade osobe. O stručnom osposobljavanju mislim da bi se trebalo ukinuti, jer će nas poslodavci praktički besplatno iskorištavati unedogled a da nikoga ne zaposle u radni odnos – kaže Mario (29), na čijem je mjestu stažiranja već izmijenjeno nekoliko "garnitura". Jednako misli i Marina (25), koja trenutno stažira u jednoj školi u Osijeku.

- Mislim da bi država mlade trebala više cijeniti, a s ovakvim smiješnim povećanjem naknade, ako se uopće tako može nazvati, pokazuju nam koliko nas zapravo žele zadržati – poručila je.

Kritičari mjere SOR najbolje rješenje vide u ukidanju stručnog osposobljavanja i vraćanju pripravništva kao prvog oblika zapošljavanja. J.Pejaković

Prve isplate uvećane naknade su u veljači za siječanj

Možda ste propustili...

NA BOLNIČKOM LIJEČENJU NALAZI SE 107 OSOBA OBOLJELIH OD COVID-19

U OBŽ 37 novopozitivnih osoba

SANIRANJE ŠTETE OD POTRESA U OŽUJKU 2020. GODINE

Deset sekundi potresa znači najmanje deset godina obnove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana