Novosti
OBITELJSKE KUĆE

Natječaji za energetsku obnovu sredinom 2018.
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš najavio je da će natječaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća početi sredinom sljedeće godine. “Korist ćemo iskustva koja smo imali do sada i koja su se pokazala bolja”, rekao je Ponoš na brifingu za novinare odgovarajući na pitanje hoće li energetska obnova obiteljskih kuća ići preko jedinica lokalne samouprave ili će biti direktno prijavljivanje aplikanata. Za sada nije mogao reći o kojem se iznosu radi ni o mjeri jer se ona još razrađuje.

Kad je riječ o sufinanciranju e-mobilnosti, rekao je kako će vrlo brzo, čak u prvom kvartalu 2018., Fond odraditi dio toga. Istaknuo je da se e-mobilnost ne može zasnivati samo na sufinanciranju električnih, hibridnih automobila jer je to polumjera ako nema infrastrukture, pa će Fond sufinancirati kupnju električnih automobila te gradnju punionica. Rekao je da je dosad oko 200 punionica u Hrvatskoj, a procjena je da ih treba bar još toliko, ali je u ovom trenutku teško procijeniti razdoblje u kojem će tih 200 punionica biti izgrađeno. Istaknuo je važnost te infrastrukture jer - ako se nemaju gdje napuniti - neće biti ni interesa za kupnju električnih automobila. Objasnio je da postoje mjere za građanstvo i za tvrtke jer su, primjerice, i dostavna vozila bitan čimbenik što se tiče zagađenja te kvalitete života u gradu. H

GOSPODARENJE OTPADOM

Na pitanje ostaju li regionalni centri za gospodarenje otpadom te ima li u gospodarenju otpadom novih strategija, Ponoš je odgovorio da je 15 mjeseci nepovratno izgubljeno jer se nije znalo točno što se hoće i mijenjale su se neke taktike i strategije. Istaknuo je kako su svjesni da do 1. siječnja 2019. neće uspjeti dovršiti sve regionalne centre za gospodarenje otpadom te da cijeli sustav neće zaživjeti. Ponoš je istaknuo da je sustav postavljen tako da stimulira one koji generiraju manje otpada jer će plaćati manje.

Možda ste propustili...