Svijet
UZAVRELO NA BLISKOM ISTOKU

Spriječiti novu spiralu nasilja
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

Papa Franjo je u priopćenju objavljenom u nedjelju ponovo pozvao na “razboritost” i na “oprez” nakon sporne američke odluke o priznanju Jeruzalema izraelskom prijestolnicom.

“Sveti Otac još jednom poziva sve na razboritost i na oprez te upravlja žarke molitve kako bi čelnici zemalja u ovom iznimno teškom trenutku nastojali spriječiti novu spiralu nasilja”, dodaje se u priopćenju Svete Stolice. Papa Franjo je još u srijedu izrazio zabrinutost pozivajući na “poštovanje statusa quo” sukladno rezolucijama Ujedinjenih naroda. Vatikan u nedjelju ističe da “veoma pozorno” prati stanje na Bliskom istoku, napose u Jeruzalemu, “gradu svetom za židove, kršćane i muslimane cijelog svijeta”. Jorge Bergoglio je usto zatražio od međunarodnih čelnika da “djelima i riječima odgovore na želje za mir, pravdu i sigurnost naroda te napaćene zemlje”. Sveta Stolica usto napominje da “samo rješenje postignuto pregovorima Izraelaca i Palestinaca može donijeti čvrst i trajan mir te jamčiti miran suživot dviju država u međunarodno priznatim granicama”.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je odlučio priznati Jeruzalem izraelskom prijestolnicom, što je međunarodna zajednica osudila.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je, pak, kako je odgovor Europe na odluku Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela licemjeran. “Poštujem Europu, no nisam spreman prihvatiti dvostruke standarde od europskih čelnika”, izjavio je Netanyahu uoči dvodnevnog posjeta Parizu i Bruxellesu. Izraelski premijer podsjetio je da je Europa osudila Trumpovu odluku, no “ne i ispaljivanje raketa na Izrael, kao ni strašno poticanje poteza protiv Izraela”.

- Nisam spreman prihvatiti takvo licemjerje. Kao i obično na ovakvim važnim forumima iznijet ću istinu o Izraelu bez straha i visoko uzdignuta čela - rekao je.

Trumpova odluka pokrenula je lavinu negativnih komentara, osuda i prosvjeda u arapskom i muslimanskom svijetu, što je rezultiralo smrću četiriju osoba i stotinama ozlijeđenih. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je Izrael “terorističkom državom” koja "ubija djecu", dodavši da će se “svim sredstvima” boriti protiv američkog priznanja Jeruzalema kao prijestolnice židovske države. H/D.Pav.

PROSVJEDI ISPRED AMERIČKIH VELEPOSLANSTAVA U VIŠE ZEMALJA

Libanonske snage sigurnosti sukobile su se s prosvjednicima koji su pred američkim veleposlanstvom demonstrirali zbog odluke da se Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela, a sličan prosvjed održan je i u glavnom gradu Indonezije. Policija je suzavcem i vodenim topovima pokušala rastjerati prosvjednike nedaleko od američke ambasade u Libanonu. U glavnom gradu Indonezije Jakarti tisuće prosvjednika okupile su se ispred američkog veleposlanstva s plakatima na kojima je pisalo “Palestina je u našem srcu”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana