Regija
9. “ŠTAMPAROVI DANI”

Simpozij, savjetovanje i kontrola zdravlja građana
Objavljeno 10. prosinca, 2017.

PLETERNICA - Udruga narodnog zdravlja “Andrija Štampar” 9. put organizira trodnevnu javnozdravstvenu manifestaciju “Štamparovi dani” na području cijele Požeštine. Održava se i međunarodni simpozij zajedno s Europskim udruženjem za higijensko inženjerstvo i dizajn i Medicinskim fakultetom u Zagrebu te brojnim zdravstvenim stručnjacima o zdravim stilovima života.

Manifestacija je počela javnozdravstvenom akcijom u kojoj su studenti 5. godine medicine u središtima Pleternice, Požege, Velike i Kutjeva na štandovima pružali zdravstvene savjete i kontrolirali zdravlje građana, mjerili krvni tlak i glukozu u krvi te provodili anketu o zdravom stilu života građana i rizicima za moždani udar.

Međunarodni simpozij održava se u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici već petu godinu zaredom, a glavna tema simpozija je promocija zdravlja, “koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva”, ističe predsjednik Udruge narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, dr. Ivan Vukoja. On već sada najavljuje jubilarne, 10. “Štamparove dane”, koji će se održati u godini kada se obilježava 130 godina rođenja i 70 godina smrti Andrije Štampara. Dodaje kako sve veća prevalencija šećerne bolesti i arterijske hipertenzije, ali i ostalih kroničnih bolesti, uz starenje stanovništva posebno naglašavaju potrebu za promocijom zdravlja i zdravih stilova života.

- Što smo u stanju učiniti u prevenciji kroničnih bolesti i promociji zdravlja i zdravih stilova života te senzibilizaciji i podučavanju profesionalaca i sveopće javnosti možete poslušati na simpoziju uz raspravu s eminentnim stručnjacima iz navedenog područja. Uvjereni smo da samo zajedno, interdisciplinarno i multidisciplinarno, okrenuti ideji zdravog življenja, možemo učiniti iskorak u zaustavljanju negativnih trendova, pobolijevanja i gubitka kvalitete života i povećanog mortaliteta prouzročenog nezdravim stilovima - kazao je dr. Vukoja.

U Pleternici su se građani vrlo rado odazivali na poziv da naprave kontrolu svog zdravlja. Pridružili su im se i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, zajedno sa svojim zamjenikom Domagojem Katićem. Kako smo saznali, Pleterničani uglavnom sa šećerom stoje dobro, no imaju malo povišeni tlak. AGM Kruna

Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike