Regija
BELI MANASTIR

Još 25 milijuna kuna za gradnju infrastrukture
Objavljeno 11. prosinca, 2017.
Za gradnju dijela Ulice V. Desnice, koja će biti spojena sa Zvonimirovom, ide 9,2 milijuna kuna

Jedna od značajnijih točaka na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća bio je Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Belog Manastira za iduću godinu kojim je obuhvaćeno mnoštvo projekata važnih za cestovnu infrastrukturu, te onu vezanu uz gospodarenje komunalnim otpadom. Za ove dvije stavke planirano je utrošiti gotovo 20 milijuna kuna, čemu treba dodati i 3,6 milijuna kuna za gradnju pješačko-biciklističke staze u sklopu projekta Bike & boat, početak radova na uređenju središta Branjinog Vrha, te postavljanje novih igrala na dječjem igralištu u naselju kod bazena.

- Najveća stavka u okviru ovog programa zasigurno je 16,4 milijuna kuna planiranih za građenje i održavanje nerazvrstanih cesta - kaže gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, napominjući kako će od ukupno planiranih sredstava 9,2 milijuna kuna biti utrošeno za gradnju dijela Ulice Vladana Desnice, koja će u budućnosti biti spojena s Ulicom kralja Zvonimira. Nadalje, 4,5 milijuna kuna bit će utrošeno na rekonstrukciju Ulice dr. Franje Tuđmana, 2 milijuna kuna na Preradovićevu, 400.000 kuna za spoj Planinske i Petra Zrinskog, 300.000 kuna za sanaciju kolnika u Ulici Augusta Šenoe, te 20.000 kuna za parkirališta u Stepinčevoj. Gotovo 12 milijuna kuna potrebnih sredstava za gore navedene cestovne projekte osigurat će se iz strukturnih fondova EU-a preko Intervencijskog plana. Svemu treba dodati i 150.000 kuna za sanaciju vinskih cesta i poljskih putova koji će biti osigurani prodajom poljoprivrednog zemljišta.

- Značajna stavka je i ona vezana uz gospodarenje komunalnim otpadom. Više od 1,5 milijuna kuna planirano je za gradnju reciklažnog dvorišta, te 800-tinjak tisuća kuna za njegovo opremanje. Sredstva su planirana i za gradnju obodnog nasipa, sanaciju ograde i slično - objašnjava Rob, dodajući kako će novac biti osiguran iz namjenskih sredstava za sanaciju deponija.

Približno 130.000 proračunskih kuna koštat će gradnja nove javne rasvjete u Jelačićevoj te nadogradnja videonadzora dijela javnih površina. Iduće godine trebali bi biti završeni i radovi na novom Gradskom groblju u Belom Manastiru (250.000 kuna), te otkupljena čestica na Trgu slobode (570.000 kuna), za što će 425.000 kuna biti osigurano iz strukturnih fondova EU-a preko Intervencijskog plana.

Vidljivo je da će od ukupno 25 milijuna kuna najviše sredstava stići iz Intervencijskog plana (strukturni fondovi), 2,7 milijuna kuna iz Interreg programa te 2,1 milijuna kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. U planu je i niz drugih projekata koji ne pripadaju u ovaj program.

Ivica GETTO
Bazeni, gradnja dviju zgrada

Podsjetimo, Gradsko je vijeće nedavno, s 13 glasova “za” i 3 “protiv” izglasalo proračun za iduću godinu, dosad najveći, u iznosu od 89,7 milijuna kuna. U proračun je uvršteno i kreditno zaduženje u iznosu od 4,5 milijuna kuna za obnovu gradskih bazena. U planu je i gradnja dviju zgrada.

150

tisuća kuna od prodaje poljoprivrednog zemljišta ići će za sanaciju vinskih cesta i poljskih putova

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike