Regija
E-GRAĐANIMA E-SUSTAV “JEDE” MIROVINU

Umjesto 10 godina staža,
u e-radnu knjižicu upisali
joj samo sat rada dnevno
Objavljeno 11. prosinca, 2017.
Valpovčanki nestalo 8 godina rada. Pogreška je HZMO-u prijavljena i ispravljena

ĐAKOVO - Zaposlenu Valpovčanku doslovce je oblio hladan znoj kada je provjerila svoje podatke o radnom stažu upisane u e-radnu knjižicu.

– Kod mene, kao i u slučaju nekoliko mojih prijateljica, nastala je pogreška kod prepisivanja radnih knjižica u njihov elektronski oblik. U staroj, papirnatoj radnoj knjižici piše mi da sam radila deset godina kod jednog poslodavca, a u e-radnoj knjižici upisano je da sam kod njega radila – jedan sat dnevno, ispričala nam je Valpovčanka svoj slučaj. Po tome, ova žena treba odraditi osam dana da bi napunila dnevnu normu od osam sati! Ili, nastavimo li preračunavati, s upisom jednog sata rada dnevno u e-radnu knjižicu ispada da je dosad odradila ne 10 godina, nego, grubo uzimajući da radna godina ima dana koliko i kalendarska – 365, samo 455 radnih dana. Po tome, nije joj bilo zavedeno 10 nego tek nešto više od godine dana staža. Tako je e-građanki svemoćni e-sustav “pojeo” više od osam godina rada!

“Misliš sve je u redu”

- Dobro da je poslodavac imao sve papire što je uplaćivao u “Mirovinsko” pa u njima crno na bijelo stoji da mi je uredno uplaćeno svih 10 godina staža - kaže Valpovčanka.

Nastavlja, i njezinoj prijateljici u e-radnu knjižicu upisana su 4 sata rada dnevno, a drugoj prijateljici 7 sati. Prva je pomisao bila da je riječ o pogreški poslodavca, no on ima svu dokumentaciju o prijavama radnika i uplatama doprinosa. S papirima koje im je poslodavac ustupio zabrinute žene zaputile su se u svoje ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) da ukažu na nimalo bezazlene pogreške i da se one isprave.

- Ukazala sam na pogrešku i ispravljena je. Poslodavci su bili jako iznenađeni kada im je rečeno što je zavedeno u našim e-radnim knjižicama. Hvala Bogu, imali su sve papire o našim prijavama. Da ih nisu imali – ne znam što bi bilo, popala maca deset godina staža, a ti nemaš pojma i misliš kako je sve u redu, da ti staž uredno ide! - kaže Valpovčanka.

Hrvatska je sa starih, papirnatih, na e-radne knjižice prešla 1. srpnja 2013., ulaskom u punopravno članstvo EU-a. E-radna knjižica prikazuje radno-pravni status osiguranika za čiju je evidenciju nadležan Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a elektronički zapis može se dobiti preko sustava e-Građani. No tu ponovno dolazimo do činjenice da baš i nismo e-nacija koja se lako i svakodnevno služi e-uslugama, iako ih je u našoj svakodnevici sve više.

– Problem je bio kod krivog prijepisa u e-radne knjižice. Tko zna koliko još osiguranika ne zna da im se u njenom digitalnom obliku možda vode krivi podaci o stažu - kaže Valpovčanka.

Oni informatički potkovani, koji prate sve širu ponudu sustava e-Građani, to preko njega mogu učiniti i sami, iz vlastitog naslonjača, bez odlaska u Zavod.

Zapis o statusu

Za komentar slučaja zamolili smo HZMO, gdje ističu da Zavod u skladu sa zakonskim odredbama vodi matičnu evidenciju o osiguranicima. Iz Zavoda nam je stigao samo uopćen odgovor, bez referiranja na konkretni slučaj, odnosno slučajeve, ali ipak uz potvrdu da je obvezan ispravljati sve pogreške u podacima.

“Matičnu evidenciju Zavod vodi na temelju propisanih prijava za vođenje matične evidencije uspostavljenih od strane obveznika doprinosa (poslodavaca) koji su odgovorni za točnost podataka na prijavama. Na temelju uspostavljenih i u bazama Zavoda evidentiranih prijava za vođenje matične evidencije prikazuju se podaci na potvrdi/zapisu o radno-pravnom statusu. Dakle, podaci koji se iskazuju na potvrdi/zapisu o radno-pravnom statusu, e-radnoj knjižici, identični su prijavno-odjavnim podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji HZMO-a, na temelju prijava osiguranika. Osiguranici, koristeći elektroničke usluge HZMO-a dostupne u okviru projekta e-Građani, imaju uvid u vlastite podatke o prijavama i odjavama na osiguranje, podatke o stažu, plaći i osnovici koje je za pojedine godine prijavio poslodavac, podatke o drugom dohotku na koji se plaća doprinos za mirovinsko osiguranje, kao i podatke u elektroničkom zapisu o radno-pravnom statusu”, odgovaraju iz HZMO-a.

- Što bi bilo da moj poslodavac nije sačuvao evidenciju o urednom vođenju i uplatama doprinosa za deset godina radnog staža? Ne želim niti razmišljati o tome… Što je s onima koji su možda također uočili pogrešku u e-knjižici, a tvrtke su im u međuvremenu propale, a s njima možda i evidencije o vođenju staža i uplatama doprinosa? - razmišlja na glas Valpovčanka.

Suzana ŽUPAN
Obveza ispraviti netočne podatke

U HZMO-u ističu da, u skladu s odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, ako osiguranik smatra da podaci iz potvrde/zapisa o radno-pravnom statusu, e-radne knjižice, nisu točni i potpuni, ima pravo zahtijevati da mu Zavod pribavi nedostajuće podatke, odnosno ispravi netočne podatke.

Dobro da je poslodavac imao sve papire, gdje se vidi da mi je u “mirovinsko” uplaćeno 10 godina staža

Jednoj su Slavonki u e-radnu knjižicu upisana četiri sata rada dnevno, a drugoj sedam sati

pogreška

KRIVO SU PREPISANI PODACI IZ “PAPIRNATE” KNJIŽICE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

10. PEČENKIJADA U SLAVONSKOM BRODU

Odojke na ražnju
vrtjele 154 ekipe

2

JESENSKO UREĐENJE

Na županjskim ulicama tisuće maćuhica, tulipana, grmova...

3

POSJETITELJSKI CENTAR DRAVSKA PRIČA

U Noskovcima o flori i fauni na jedinstven način