Regija
OLAKŠICA ZA PROIZVOĐAČE VOĆNIH RAKIJA

Prepolovljena trošarina za
registrirane male destilere
Objavljeno 11. prosinca, 2017.
Novi zakonski okvir male proizvođače treba učiniti konkurentnijima

NAŠICE - Udruga voćara i vinogradara iz Našica, u suradnji s Udrugom proizvođača domaće šljivovice (UPDŠ) Slavonka iz Osijeka, organizirala je za svoje članove, ali i ostale zainteresirane, edukativno predavanje posvećeno malim destilerijama, ali i klimatskim promjenama i tradicijskim sortama šljiva. Malim proizvođačima prirodnih voćnih rakija, zahvaljujući poreznim promjenama koje se odnose na izmjene Zakona o trošarinama, a koje su na snazi od početka ove godine, upola su jeftinije trošarine, ali samo ako se registriraju kao mali destileri. Naime, u trošarinski sustav uveden je termin male destilerije uz plaćanje snižene stope trošarine za 50 posto u odnosu na standardnu stopu.

Kako postati mali destiler te o novim zakonskim regulativama u proizvodnji rakija, govorili su Ksenija Vekić i Branimir Pekić iz Službe za nadzor Carinske uprave Osijek. Istaknuto je da je izmjenama Zakona o trošarinama određeno da mali poljoprivrednici, poljoprivredna gospodarstva i OPG-ovi koji proizvode alkoholna pića na tradicijski način carinskom uredu podnose zahtjev za odobrenje proizvodnje u statusu male destilerije.

O pogodnostima instituta male destilerije govorio je i Toni Galović, tajnik UPDŠ-a Slavonka, rekavši da izmijenjeni zakonski okvir ne snižava samo trošarine, nego male proizvođače čini i konkurentnijima.

- Male destilerije institut su koji se temelji na uredbi Europske unije i njime se malim proizvođačima jakog alkoholnog pića omogućava da na legalan način smanje svoje obveze, odnosno trošarinu koja se prepolovljuje. Prije su mali proizvođači plaćali 24 kune za litru alkohola, a ako se registriraju kao male destilerije plaćat će 12 kuna. To će ih učini i konkurentnijima – istaknuo je Toni Galović.

Predsjednik UPDŠ-a Slavonka Stjepan Galović također drži da će male destilerije utjecati na konkurentnost i održivost OPG-ova.

- Prema zakonskim odredbama, mali proizvođači koji tradicionalno proizvode rakiju sada su formalno-pravno prema značenju jednaki kao i oni koji imaju moderne destilerije. Uz 50 posto smanjenu trošarinu, institut male destilerije omogućava tradicijskim proizvođačima da iziđu iz sfere bojažljivosti da će ih netko progoniti, već kao i svi drugi proizvođači mogu dobiti markicu i pojavljivati se na tržištu. Naravno, moraju se potruditi da ispune propisane uvjete – rekao je Stjepan Galović.

Kao i za svaku poreznu reformu, trebat će još neko vrijeme da i reformirana trošarina u potpunosti zaživi. Prema riječima predsjednika Udruge voćara i vinogradara Našice Darka Cerovskog, koji je ocijenio da je predavanje bilo korisno, upitno je koliko su male destilerije ekonomski isplative.

- Čuli smo da, unatoč tome što su zakoni nešto blaži i regulative promijenjene, sve je to za male proizvođače još uvijek nedohvatljivo, odnosno prevelika su ulaganja da bi se iz OPG-a i proizvodnje od 50 litara došlo do malog destilera, gdje su mnogo veće količine u pitanju. Naravno, da bi se radilo prema zakonu, potrebno je i mnogo papirologije – napomenuo je Cerovski.

Snježana FRIDL
Motičanka zaštićena sorta

Među zanimljivim izlaganjima bilo je i ono o šljivi motičanki, zavičajnoj sorti našičkoga kraja koja je zaštićena kao izvorna, a o čemu su govorili Stjepan Galović i Josip Patajac. Bojan Stipešević sa Zavoda za bilinogojstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, svoje predavanje posvetio je tome je li globalno zatopljenje mit ili stvarnost, i što o tome kaže znanost.

12

kuna, umjesto 24 kune, plaćaju proizvođači za litru alkohola ako se registriraju kao male destilerije

Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike