Mozaik
KUD “IVAN GORAN KOVAČIĆ”

Velički folkloraši obilježili
prvih 30 godina rada
Objavljeno 11. prosinca, 2017.
Prikazan je dokumentarni film koji je pripremio Tomislav Galić, a projekcija je često prekidana burnim pljeskom

Sad već davne 1987. godine u Velikoj je formirano Kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić. Ubrzo su radom i vježbanjem bili spremni i za prve nastupe, a od tada su nastupali na gotovo svim važnijim folklornim manifestacijama i smotrama folklora diljem Hrvatske.

Nastupali su i u inozemstvu, od Mađarske, BiH, Srbije, Rumunjske, Italije, uglavnom kao gosti Hrvata koji žive u tim zemljama, a posebno su ponosni što su Hrvatsku, Slavoniju i Veliku predstavljali u desetodnevnom boravku na Siciliji na susretu naroda i folklora. U ovih 30 godina stvorili su velika prijateljstva diljem Hrvatske i susjednih zemalja s folklornim društvima s kojima se naizmjence vide i susreću nekoliko puta godišnje. Takva prijateljstva i druženja posebno su velika s Folklorom u Aladinićima, općina Stolac u BiH, te u Raši s RKUD-om Rudar Raša, gdje se održavaju i Slavonski dani s poznatim običajima slavonskog kolinja na kojem se okupi cijela Istra.

Brojna gostovanja

- Upravo su ta prijateljstva ono što nas potiče da i dalje ustrajemo. Bilo je trenutaka kada sam htio odustati i prepustiti sve nekome drugome, no upravo ova druženja, putovanja, gostovanja i domaćinstva, ova volja mojih folkloraša da rade, iznova me je privlačila i održala dalje. Zaista smo obišli cijelu Hrvatsku i nekoliko puta bili u svim susjednim državama, nastupali na brojnim manifestacijama, samo na televiziji u serijalu Lijepom našom mi smo sudjelovali 27 puta, vjerojatno najviše od svih KUD-ova. Snimali smo i emisije pučkog stvaralaštva i emisije o tradicionalnim običajima. Tu je i naša smotra “Čuvajmo običaje zavičaja”, po kojoj smo daleko poznati, a koja će također uskoro doživjeti svoj veliki jubilej – istakao je dugogodišnji predsjednik KUD-a Stanko Raguž. Zahvalio je posebno Općini Velika i svim načelnicima do sada, a posebno načelniku Vladi Bobanu na financijskoj i drugoj pomoći, bez koje mnogo toga ne bi bilo urađeno. Sada su već neka druga vremena, kaže Raguž, kada se za sve moraju pisati projekti, pa ih i pišemo, dobivamo sredstva, a sada već pišemo i projekte za sredstva Europske unije s kojima ćemo rad KUD-a i folklornu baštinu Velike i ovoga kraja podići na višu razinu. Za taj novi rad moramo zahvaliti našoj Sunčici Bajić koja to sve uredno po novom Zakonu o udrugama radi. Članovi KUD-a ubuduće će na datum osnivanja obići i grobove svih preminulih članova i zapaliti svijeću te organizirati i misu u župnoj crkvi sv. Augustina.

Nagrade zaslužnima

O 30 godina rada, uspomena, gostovanja i domaćinstava, smotri i nastupa prikazan je dokumentarni film koji je pripremio Tomislav Galić, a projekcija je često prekidana burnim pljeskom kad su navirala posebna sjećanja. Naravno da su ovakve obljetnice prilike da se nagrade oni koji su cijelo ovo vrijeme s KUD-om ugradili svoje slobodno vrijeme i svoje znanje i iskustvo, oni koji su nesebično pomagali i koji su ovo društvo unaprijedili. Zahvalnice i priznanja dobili su: Tomislav Galić, koji je od prvog dana u KUD-u, gdje je počeo još kao dijete i sudjeluje u svim organizacijama; Bernard Grujić Beco, također od prvog dana u KUD-u, uvijek u svim akcijama; Irena Horvačanin, koja je više od 25 godina u KUD-u, nikada nije zakazala i bila je i voditeljica KUD-a; Ljubica Horvat, koja je mnogo svoga znanja dala i predala članovima KUD-a; Antun Sekulić, osnivač KUD-a koji je i pokrenuo smotru folklora; Vinko Nemet, prvi predsjednik KUD-a; Vlado Boban, načelnik Općine Velika; Antun Adžić, predsjednik DVD-a Velika; Lovačkom društvu Lapjak Velika, Planinarskom društvu Mališčak Velika, HKUD Aladinići, Stolac, BiH, RKUD Rudar Raša. Za sve što je učinio za društvo priznanje je primio i današnji predsjednik Stanko Raguž. I povodu obilježavanja ove velike obljetnice Općina Velika dodijelila je priznanje i zahvalnicu KUD-u Ivan Goran Kovačić Velika, a uručio ga je načelnik Općine Vlado Boban, koji se dobro sjeća osnivanja KUD-a, jer tada je bio još osnovnoškolac.

– Koliko proba, koliko kilometara, koliko djece, koliko druženja, koliko manifestacija. Sve ste to prošli, a ja se nadam da će KUD opstati, da ćete i dalje čuvati našu tradiciju. Želim vam svima da se opet okupite na ovako velikoj i okrugloj obljetnici – istakao je načelnik Boban.

U kulturno-umjetničkom programu za prepunu dvoranu Vatrogasnog doma pobrinuli su se folkloraši s nekoliko koreografija predstavljajući cijelu Lijepu Našu, okupili su se čak i veterani i pokazali što znaju i mogu, a nastupila su i folklorna društva gostiju iz Stolca i Raše.

AGM Kruna
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike