Osijek
SEZONSKE BOLESTI U OSIJEKU

Zasad nema gripe, ali vlada crijevna viroza
Objavljeno 11. prosinca, 2017.
Adenovirusne su infekcije nešto blaže od onih čiji je uzročnik rotavirus * Stiže još cjepiva protiv gripe

Svih je 18.000 doza cjepiva protiv gripe naručenih za ambulante na području Osječko-baranjske županije potrošeno u prvih sedam dana od početka cijepljenja, pa se nestrpljivo iščekuju nove doze. Naime, odaziv na cijepljenje ove je godine znatno bolji nego prethodnih, a u ZZJZ-u Osječko–baranjske županije potvrđuju da su nove doze cjepiva u Hrvatsku stigle tek u petak (8. prosinca) te se na osječkom području mogu očekivati tijekom ovog tjedna. Inače, ove je godine na razini Hrvatske već potrošeno 280.000 doza cjepiva protiv gripe, a u pripremi je dodatnih 8500 doza.

- Mi smo ove godine nabavili onoliko doza koliko možemo pravdati, odnosno onoliko koliki je interes bio prošle godine, jer je riječ o nečemu što nije besplatno i što bi bilo šteta bacati. Nažalost, prijašnjih se godina znalo događati da se baci i po pola narudžbe, što je uistinu šteta. No, svi koji su izrazili želju da se cijepe, to će ove godine i moći ostvariti, jer nove doze cjepiva stižu ovih dana - potvrdio nam je prof. dr. sc. Karlo Kožul iz osječkog ZZJZ-a.

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do sada je molekularnim tehnikama dokazano 37 slučajeva gripe u Hrvatskoj. Kod svih je oboljelih za sada potvrđen virus gripe B-tipa, točnije B-Yamagata linija virusa, koja je cirkulirala i prošle godine. Upravo se i antigeni tih virusa nalaze u cjepivu, pa će to ujedno biti najbolja prevencija za one koji se žele zaštititi od ove neugodne i ozbiljne bolesti.

U osječkom ZZJZ-u napominju kako na području Osječko-baranjske županije u ovoj sezoni još nisu evidentirani slučajevi gripe koji su laboratorijski potvrđeni. U ordinacijama obiteljske medicine potvrđuju kako je tome doista tako, no ističu da su, u skladu s ovim dobom godine zavladale zimske viroze.

– Čak je primjetan nešto veći broj crijevnih viroza, i to produženih. Na osječkom je području trenutačno prisutan adenovirus. On kod inficiranih izaziva obilne proljeve, ali su simptomi ipak nešto blaži nego u slučaju infekcije rotavirusim - kaže dr. med. Monika Jeđud iz Doma zdravlja Osijek.

Nefreteta Z. EBERHARD
KAKO SE ZAŠTITITI OD GRIPE?

Od gripe se može zaštiti kombiniranjem nekoliko zaštitnih mjera: osobnih zaštitnih mjera, mjera u okolini i cijepljenja.

l Osobne zaštitne mjere uključuju: redovito i učestalo pranje ruku, higijenu dišnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kihanja i kašljanja korištenjem maramica i pravilnim odlaganjem iskorištenih maramica) te ostajanje kod kuće kada se pojave simptomi bolesti.

l Mjere u okolini uključuju redovito provjetravanje prostorija, učestalo čišćenje predmeta i površina koje se najčešće dodiruju rukama (telefonske slušalice, kvake, slavine, tipkovnice zajedničkih računala i ostalo.)

l Najučinkovitiji je način zaštite protiv gripe cijepljenje. Cijepiti se treba svake sezone (godine). Cijepljenje se provodi jednom dozom cjepiva, u mišić nadlaktice (osim kod prethodno necijepljene djece predškolske dobi koji prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije trebaju primiti dvije doze cjepiva u razmaku od mjesec dana). Dva tjedna nakon primjene cjepiva postiže se zaštita protiv gripe u cijepljenih osoba. (Izvor: www.plivazdravlje.hr)

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike