Zdravlje
HRANITE SE ZDRAVIJE

Dobra prehrana može pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka prostate
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

Razlike u prehrani i načinu života mogu objasniti varijabilnost stope raka prostate u različitim zemljama. Dobra prehrana može pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka prostate, spore progresije bolesti i sprječavanja agresivnih stanja.

Znamo da pravilna prehrana smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka, dijabetesa i pretilosti, a obično poboljšava ukupnu kvalitetu života. Procjenjuje se da se trećina smrti od bilo kojeg oblika karcinoma raka može pripisati prehrani kod odraslih, uključujući učinak prehrane na pretilost. Osim toga, pravilna prehrana pomaže povećanju razine energije, olakšava oporavak i poboljšava imunološki sustava. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, osoba s indeksom tjelesne mase (BMI) od 30 ili više smatra se pretilom.

Potražite biljne proteine

Biljni proteini poput graha, lana i matica sadrže kvercetin i lignans koji potiskuju rast mnogih vrsta raka uključujući karcinom prostate.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži polifenole i flavonoide koji su jaki antioksidansi te se pokazalo da usporava i / ili sprječava razvoj raka prostate.

Cjelovite žitarice

Cjelovita zrna uključuju smeđu rižu, zobene pahuljice, kukuruz, kruh od cjelovitog pšeničnog brašna, ječam, bulgur, proso... Cjelovita zrna su sjajni izvori vlakana i magnezija te osiguravaju proteine.

Birajte organsku hranu kada je to moguće

Organski uzgojena hrana nema štetnih kemikalija i pesticida, uključujući BPA (povezuje se uz rak prostate). Organski uzgojena hrana ima više hranjivih sastojaka te je boljeg okusa.

Održavanje kvalitetne prehrane tijekom i nakon liječenja

Održavanje zdrave prehrane može vam pomoći pri oporavku nakon liječenja raka. Također može pomoći u sprječavanju vraćanja karcinoma prostate. Smanjenje tjelesne težine također može smanjiti rizik od raka prostate. Nedavne studije pokazale su da je rizik od raka prostate više nego dvostruko veći u pretilih muškaraca s dijagnozom bolesti u usporedbi s muškarcima normalne težine u vrijeme dijagnoze.

Liječenje raka prostate može utjecati na vaš apetit, prehrambene navike i težinu. Važno je da dobijete esencijalne hranjive tvari i ostanete što je više moguće fizički aktivni. Ako imate poteškoća s prehranom zbog nuspojava liječenja, postoje načini kako bi ona bila ugodnija. Rad s registriranim dijetetičarom/nutricionistom može vam pomoći osigurati da dobijete potrebne smjernice za prehranu.

Savjeti za prehranu tijekom liječenja raka

Održavajte zdravu težinu. Za mnoge muškarce to znači izbjegavanje gubitka na težini uzimajući dovoljno kalorija na dnevnoj bazi. Za muškarce koji su prekomjerne tjelesne težine i pretili, to može značiti gubitak težine. Ako pokušavate izgubiti težinu, ona bi trebala biti umjerena, što znači samo oko pola kilograma tjedno.

Opskrbite se esencijalnim hranjivim tvarima koje su potrebne tijelu, kao što su proteini, ugljikohidrati, vlakna, vitamini, minerali i fitonutrijenti. Ne samo da će vaše tijelo bolje funkcionirati, nego ćete se osjećati bolje.

Budite aktivni koliko možete, kao što je svakodnevna šetnja. Ako sjedite ili spavate previše, možete izgubiti mišićnu masu i s time povećati tjelesnu mast, čak i ako ne dobivate težinu.

Ana Tomšić Blažan, nutricionist
Super hrana i dodatci prehrani za prevenciju raka prostate

Prehrana bi trebala biti većinom na biljnoj bazi s mnogo voća i povrća, bogata vlaknima, siromašna masnoćama, te je potrebno ograničiti unos jednostavnih šećera.

Voće i povrće

l Voće i povrće sadrže velike količine supstanci za smanjenje emocionalnih bolesti, poput vitamina, polifenola, antioksidansa, minerala i prirodnih vlakana. Većina muškaraca i žena ne konzumira preporučeni dnevni unos voća i povrća.

l Brokula, cvjetača, prokulice, kelj i kupus sadrže fitokemikalije koje smanjuju oksidacijski stres ili slobodne radikale kisika u tijelu što znači manji rizik od raka prostate i njegove agresije.

l Mrkva je bogata hranjivim tvarima te sadrži antioksidanse beta-karoten i falkarinol koji smanjuju rizik od raka.

l Rajčice su bogati izvor likopena koji napada slobodne radikale i pomaže tijelu da smanji rizik od raka prostate i njegove agresije.

l Gljive pomažu u borbi protiv raka izgradnjom imunološkog sustava s opskrbom spojeva koji se nazivaju beta glukan i proteini koji se zovu lektini a koji su pokazali da napadaju stanice raka.

l Sok od šipka snižava PSA udvostručavanja i može pomoći u prevenciji recidiva raka prostate nakon primarne terapije.

l Grožđe i sok od grožđa su bogati izvori resveratrola, tip prirodnog fitokemijskog spoja koji pripada većoj skupini fitokemikalija pod nazivom polifenoli koji posjeduju moćna antioksidacijska i protuupalna svojstva.

l Naranče, limuni i drugi agrumi štite od slobodnih radikala koji oštećuju DNA jer sadrže stotine bioaktivnih spojeva uključujući flavonoide i monoterpene

l Paprike sadrže kapsaicin, koji neutralizira određene tvari koje izazivaju rak.

Jabuke su dobar izvor vlakana, vitamina C i sadrže kvercetin, flavonoid koji ima antioksidantna i protuupalno svojstva

Bobice (maline i borovnice) izvrstan su izvor vitamina C i K, mangana i dobar izvor vlakana.

l Ograničite konzumaciju životinjskih proteina.

Prehrana bogata crvenim mesom, mliječnim proizvodima i životinjskim mastima često je povezana s razvojem raka prostate. Crveno meso (kao što su govedina, svinjetina i janjetina) posebno je povezano s agresivnim karcinomom prostate.

Nuspojave i prehrana

Liječenje raka često izaziva nuspojave, kao što su mučnina, rane u ustima i promjene okusa koje mogu otežati konzumaciju hrane i vode. Slijedite ove savjete kako biste dobili optimalnu prehranu:

l Ako vam voda ne odgovara, uzmite bilo koju drugu tekućinu – čaj, juha, mlijeko ili mliječni nadomjesci kao što je bademovo mlijeko ili oplemenite vodu dodavanjem svježeg voća.

l Ako vam je hrana bezukusna, začinite je češnjakom, kajenskim paprom, kurkumom, koprom ili ružmarinom.

l Obroke rasporedite na više manjih tijekom cijelog dana.

l Povećajte unos proteina hranom kao što je riba, bjelanjci, sir ili grah.

l Ako imate metalni okus u ustima, grickajte agrume. Četkanje zubi prije jela, upotreba plastičnog posuđa i kuhanje u staklenim zdjelama također može pomoći.

l Ako imate rane u ustima ili infekciju zubnog mesa, konzumirajte kašastu mljevenu hranu.

Raspravljali smo o smjernicama za zdravu prehranu kako biste očuvali dobro zdravlje prostate. Ovi savjeti, međutim, nikada ne smiju biti korišteni kao potpuna zamjena za liječenje i medicinsku terapiju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike