Zdravlje
NOVAC KAO STIMULACIJA

Mladi dijabetičari češće će kontrolirati šećer ako ih financijski stimulirate
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

Tinejdžeri s dijabetesom temeljitije će kontrolirati šećer u krvi kad ih financijski stimulirate nego kad nema gotovine u igri, pokazuje nedavno istraživanje.

Znanstvenici su istraživali moć novca u motiviranju mladih da redovito mjere šećer u svojoj krvi nudeći mjesečno unaprijed do 60 američkih dolara i potom uskraćujući dva dolara dnevno za svaki dan u kojemu su propustili provesti propisana mjerenja. Istraživanjem koje je trajalo tri mjeseca bilo je obuhvaćeno 90 nasumično odabranih tinejdžera i mladih osoba koje su bile podijeljene u dvije skupine od kojih je jedna dobivala novčanu nagradu za redovito kontroliranje šećera u krvi, a druga nije.

Motivacija

U skupini mladih koji su primali novac kao stimulaciju provedeno je oko 50 posto zadanih mjerenja šećera u krvi, dok je u skupini u kojoj se nisu dijelile novčane nagrade to učinjeno tek u 19 posto slučajeva.

“Mladi ljudi bili su motivirani da nađu načina da mjere šećer u krvi češće kad je u igri bio novac”, kazala je voditeljica istraživanja Charlene Wong sa sveučilišta Duke u Durhamu u Sjevernoj Karolini.

“Posebno su bili motivirani kad su se gomilali 'gubici' ako nisu ostvarili zadano nekoliko dana zaredom”, kazala je Wong.

Svi ispitanici imali su dijabetes tip 1, kronično stanje koje se uobičajeno dijagnosticira u mladosti i posljedica je smanjenog izlučivanja inzulina u gušterači ili izostanka njegova izlučivanja.

Osobe s dijabetesom tip 1 moraju tijekom čitavoga dana mjeriti šećer u krvi i davati si inzulin. Ako dijabetes nije pod kontrolom, povećani su rizici razvoja kardiovaskularnih bolesti, poremećaja rada bubrega i smrti. Dok se kod male djece šećer redovito mjeri zbog roditeljskog angažmana, kod tinejdžera mjerenja postaju manje redovita jer ovise o njihovu osjećaju odgovornosti, naveli su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu JAMA Pediatrics. Ispitanici su bili prosječno stari 16 godina i u najvećem broju slučajeva radilo se o učenicima koji su pohađali škole i živjeli u roditeljskom domu.

Svima je bio zadan isti cilj - četiri mjerenja dnevno uz najmanje jedan rezultat u normalnim granicama. Tijekom tromjesečnog istraživanja temeljitije su šećer mjerili ispitanici iz skupine koja je primala novac.

Nove mogućnosti

Nakon prve faze istraživanja sljedeća tri mjeseca nastavljeno je praćenje obje skupine u kojoj više nijedan ispitanik nije dobivao novac. Uočeno je da su se nakon tri mjeseca izjednačile po broju mjerenja. Istraživanje je pokazalo da nije bilo razlika u razini šećera u krvi između ispitanika dvije skupine tijekom tih šest mjeseci.

“Cilj intervencije bio je utjecati na um tinejdžera jer je pružen novčani poticaj za zdravije ponašanje”, kaže dr. Joyce Lee, znanstvenica s medicinskog fakulteta sveučilišta Michigan u Ann Arboru.

“Istraživanje pokazuje da postoje nove mogućnosti da se potakne zdravo ponašanje kod tinejdžera s dijabetesom tip 1”.Hina

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike