Osijek
MUZEJ SLAVONIJE

Izložba o 105 godina kina Urania
Objavljeno 9. prosinca, 2017.

Od subote, 9. prosinca pa sve do 1. ožujka 2018. u zgradi se Magistrata Muzeja Slavonije može pogledati izložba posvećena 105. rođendanu kina Urania. Autor je Grgur Marko Ivanković, a otvorenje je u podne.

“Zgrada kina sagrađena je u samo šest mjeseci, na sjeverozapadnom uglu osječkog secesijskog bloka na zemljištu na kojem se od 1884. do 1905. nalazila remiza osječkog konjskog tramvaja. To je atraktivno gradilište kupila 1905. godine Mathilda Gillming i obvezala se da će na njemu podići dvije jednokatne kuće. Prva je monumetalna uglovnica Gillming-Hengl sagrađena 1906., a drugo je gradilište ostalo neizgrađeno sve do konca 1911. Projektant monumentalne secesijske zgrade kina Urania i visokoprizemne Lože bio je osječki arhitekt i slobodni zidar Viktor Axmann.

Jednostavno secesijsko pročelje zgrade nosi mnoga skrivena značenja. Kruna slobodnozidarske simbolike sadržana je u secesijski stiliziranom reljefnom prikazu sfinge smještene u vrhu pročelja kina. To fantastično biće predstavlja čuvaricu hrama i simbol je tajnovitosti i budnosti...

Kino Urania bilo je slobodnozidarsko sjedište od 1912. do 1924., kada je preseljeno na Trenkov trg. Zgrada se ubraja među najznačajnija secesijska ostvarenja u Hrvatskoj...”, piše autor izložbe Grgur Marko Ivanković. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana