Osijek
KLINIČKI BOLNIČKI CENTAR OSIJEK

ORL: Od Nove godine operacije krajnika bez boli i ostanka u bolnici
Objavljeno 9. prosinca, 2017.
Primjenom koblacijskog instrumentarija i zahvat i oporavak su brži

Na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata Kliničkog bolničkog centra Osijek svakim se danom izvedu dvije do tri operacije krajnika kod djece. Osim same činjenice da prolaze operativni zahvat, djeci je vrlo teško prihvatiti i obvezni boravak u bolnici, no zahvaljujući primjeni koblacijskog instrumentarija, već od siječnja ne samo da će oporavak biti brz, nego i sam zahvat.

- Riječ je o novoj metodi operacije tonzila, odnosno krajnika, koji će se sad operirati poštednijom tehnikom. Ta se tehnika uvodi u naše državne bolnice, a KBC Osijek dobit će aparat već nakon Nove godine. Aparat smo testirali i pomoću njega bit će operiran određen broj pacijenata, odnosno oni s indikacijom za tu tehniku. Dobra je stvar što se nakon operacije djeca istoga dana puštaju kući, a osim toga, manje ih boli i imaju manje postopoerativne komplikacije vezane uz krvarenje, odnosno svedene su na minimum - kaže doc. dr. sc. Hrvoje Mihalj, predstojnik Klinike, koji je aparat testirao na radionici o primjeni koblacijskog instrumentarija. Predstavila ga je prof. prim. dr. sc. Željka Roje na 2. poslijediplomskom tečaju trajne izobrazbe liječnika 1. kategorije pod nazivom “Dječja otolaringologija – najčešće nedoumice i prijepori”, održanom u Nadbiskupskom vikarijatu Osijek.

Inače, osim operacije krajnika, najveći su problemi kod djece upale uha, upale gornjih dišnih puteva, ali i alergije, o čemu je također bilo govora na spomenutom tečaju. Dr. Mihalj kaže da se s tim problemom susreću tijekom cijele godine, ne samo zimi, a virusi su, dodaje, uzroci respiratornog infekta u čak 70 posto slučajeva. Također, nije rijetkost da dijete proguta neki strani predmet, a na tečaju je upravo bilo riječi o tome kako problemu pristupiti na multidisciplinaran način.

- Lako je kad dijete predmet ugura u uho ili nos, no problem se događa kad predmet dođe u pluća, što može biti vrlo opasno i potrebna je aspiracija stranog tijela, ovisno o njegovoj veličini. Takve slučajeve bilježimo nekoliko puta godišnje, a od sada to rješava multidisciplinarni tim sastavljen od pedijatra, radiologa i otorinolaringologa. Dogodi se da djeca gurnu sitne dijelove igračaka u nos ili uho, čak i papir i razne koštice od voća i povrća. Imali smo slučajeve aspiracije u pluća zbog gutanja plastičnih igračaka, odnosno od organskih do neorganskih stranih tijela - kaže dr. Mihalj.

Napominje kako su voditelji tečaja, osim njega, bili prof. prim. dr. sc. Andrijana Včeva, doc. dr. sc. Željko Zubčić te doc. dr. sc. Josip Maleš.

Marija MIHELIĆ
TEČAJ OBUHVATIO RAZNE OTORINOLARINGOLOŠKE BOLESTI

Osim navedenih tema, na tečaju koji je organizirala Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Osijek, katedre za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu kirurgiju osječkog Medicinskog fakulteta, Hrvatsko društvo za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata te Hrvatsko društvo za bolesti glave i vrata bilo je riječi i o kirurškom liječenju bolesti štitne žlijezde u djece, urođenim malformacijama uške, malformacijama usne šupljine i rascjepu nepca (tzv. zečje usne), upalama sinusa i glave, te liječenju vrtoglavica i nesvjestica u djece.

KBC

SVAKIM DANOM 2 - 3 OPERACIJE KRAJNIKA KOD DJECE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike