Ekonomija
VELIKI IZVOZNI POTENCIJALI

Hrvatska će udvostručiti proizvodnju ribe do 2020.
Objavljeno 9. prosinca, 2017.

Akvakultura je strateška grana kroz koju želimo razvijati ribarsku industriju. Ona nam nudi dugoročna rješenja za stabilnu budućnost ribarstva. Ovim Zakonom olakšavamo tehničku i administrativnu provedbu Zajedničke ribarstvene politike EU. Potrošnja proizvoda ribarstva u glavnini potječe iz ulova i jedan od ciljeva europske ribarstvene politike, pa tako i hrvatske, omogućavanje je održivog razvoja akvakulture radi nadomještanja razlike između potrošnje proizvoda ribarstva i proizvodnje. Izjavio je to između ostalog ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i dodao da je “ribarstvo i na moru i na kopnu” naša tradicija.

Zakonom o akvakulturi, koji je ovaj tjedan usvojen na Vladi, dodao je također Tolušić, donosi se okvir za povećanje proizvodnje i dugoročna rješenja za stabilnu budućnost ribarstva.

Podsjetimo, Vlada RH uputila je u saborsku proceduru konačni prijedlog novog Zakona o akvakulturi kojim se planira unaprijediti konkurentnost akvakulture te njezine održivosti u društveno-gospodarskom smislu i povećati ukupnu proizvodnju u akvakulturi uz poštovanje načela ekonomske, socijalne i ekološke održivosti.

Kako ističu iz Ministarstva poljoprivrede, glavni cilj donošenja Zakona o akvakulturi je uspostava posebnog zakonskog okvira za obavljanje ove djelatnosti, izdvajanjem iz propisa koji uređuju ribolov te objedinjavanjem uvjeta za obavljanje akvakulture u moru i u kopnenim vodama, u svrhu učinkovitije provedbe reformirane Zajedničke ribarstvene politike Europske unije (ZRP) koja se odnosi na akvakulturu, kao i onih elemenata uzgoja koji su isključivo u nacionalnoj nadležnosti.

- Podržavam planove i stalna ulaganja naših proizvođača koji do 2020. godine namjeravaju udvostručiti današnje količine proizvodnje ribe zbog velike potražnje. Imamo velike potencijale - idemo ih iskoristiti. Europa više od 65 % potrebe za ribom uveze, a kroz hrvatski uzgoj u akvakulturi možemo okrenuti te brojke u našu korist - rekao je Tolušić.

Inače, valja navesti da je, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, ukupna vrijednost proizvodnje u marikulturi u 2016. godini iznosila 100 milijuna eura i ima tendeciju rasta, a na temelju nje rast će i vrijednost ukupne akvakulture. Slatkovodna akvakultura varira, jednako kao i proizvodnja, a vrijednost u 2016. godini kreće se oko 8 milijuna eura, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.Z.Rupčić

100

milijuna eura iznosila je ukupna vrijednost proizvodnje u marikulturi u 2016. godini

8

milijuna eura iznosila je vrijednost slatkovodne akvakulture u 2016. godini

Konačni prijedlog zakona o akvakulturi upućen je u saborsku proceduru

Možda ste propustili...

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike