Regija
DI SPAČVA I B2 KAPITAL D.O.O

Rasprava o ovrsi odgođena za 14. prosinca
Objavljeno 9. prosinca, 2017.

VINKOVCI - Općinski sud u Vinkovcima odgodio je za 14. prosinca raspravu u slučaju ovrhe dijela nekretnina jednog od najvećih hrvatskih drvoprerađivača, Drvne industrije Spačva d.d. Vinkovci. Predsjednik Uprave Spačve Josip Faletar nije previše zabrinut tijekom događanja na vinkovačkom sudu i drži kako se i moguće provođenje ovrhe nad Spačvinim zemljištem u Vinkovcima neće negativno odraziti na poslovanje Spačve. Naime, predmet ovršnog postupka nisu pogoni, postrojenja i hale, već zemljište.

- Riječ je o zemljištu na kojemu nema hala, pogona ili strojeva, pa i ako ostanemo bez njega, ništa se neće promijeniti u našem poslovanju, a posebice nema opasnosti da su ugrožena radna mjesta i nitko od 700 naših zaposlenika nema razloga za zabrinutost. U javnosti je rasprava na Općinskom sudu o postupku ovrhe izazvala, čini mi se, nezasluženo veliku pozornost jer ne radi se ni o kakvom izvanrednom događaju ni novom dugovanju našeg društva, već o potraživanju koje je evidentirano u postupku predstečajne nagodbe još u 2013. i u povodu kojega se sada provodi postupak namirenja te tražbine i spomenuta ovrha na nekretninama – kaže Josip Faletar, dodajući kako nisu previše zainteresirani za zemljište koje je predmet ovrhe i da je riječ o manjem dijelu nekretnina u vlasništvu vinkovačkog drvoprerađivača pa i ako budu ovršene, neće negativno utjecati na ispunjenje poslovnih planova.

Podsjetimo, Općinski sud u Vinkovcima je krajem rujna donio zaključak o prodaji nekretnina društva Drvna industrija Spačva d.d. u ovršnom postupku koji se vodi već nekoliko godina i posljedica je predstečajne nagodbe provedene u Spačvi u 2013. “Predmet navedenog ovršnog postupka jest potraživanje Erste banke koje je osigurano založnim pravom na dijelu nekretnina našeg društva. Prilikom sklapanja predstečajne nagodbe, banka je odlučila ne sudjelovati u predstečajnoj nagodbi, što je imalo posljedicu da svoje potraživanje može namiriti samo ovršnom prodajom nekretnina koje su založene, a sada su predmet ovog ovršnog postupka. U međuvremenu spomenuta banka je svoje potraživanje (osigurano založnim pravom na nekretninama našeg društva) ustupila društvu B2 Kapital d.o.o., koje se sada nalazi u ulozi vjerovnika, odnosno ovrhovoditelja u ovršnom postupku”, pojašnjava Spačva u priopćenju za javnost.

No, kakva je situacija u ovom slučaju, bit će jasnije 14. prosinca, za kada je zakazana nova rasprava na Općinskom sudu u Vinkovcima. M. Flego

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike