Regija
VINKOVAČKI VODOVOD I KANALIZACIJA

383 milijuna kn za gradnju 226 kilometara kanalizacije
Objavljeno 9. prosinca, 2017.

VINKOVCI - Iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., ukupne vrijednosti od 1,7 milijardi kuna, od čega sredstva europskih strukturnih fondova iznose nešto manje od milijardu, Vinkovački vodovod i kanalizacija dobio je 383 milijuna za poboljšanje vodokomunalne infrastrukture. Taj je novac namijenjen za gradnju 226 kilometara kanalizacijske i kolektorske mreže u Vinkovcima i Otoku, u općinama Ivankovo, Andrijaševci, Cerna i Privlaka, te 7000 priključaka.

Jedan od projekata koji se provodi jest i projekt Aglomeracije Vinkovci kojim se povećava stupanj priključenosti stanovništva na mrežu, racionalnije se koriste vodni resursi, unaprjeđuje se skupljanje i obrada otpadnih voda te se samim tim pridonosi održivom gospodarenju vodama i očuvanju okoliša.

Dražen Milinković, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, podsjeća da je prije ovih radova obavljena kvalitetna priprema gradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Vinkovcima, te kanalizacijske i kolektorske mreže u Vinkovcima, Ivankovu, Cerni i Otoku, naseljima u kojima su kasnije sagrađeni i pročistači otpadnih voda. Ti su radovi financirani iz sredstava Svjetske banke i kohezijskih fondova Europske unije.

- U tim naseljima sagradit će se kompletna kanalizacijska mreža i na nju će se priključiti sva kućanstva koja nisu priključena, a u rad će biti pušteni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda koji će na taj način imati stvarnu funkciju. Također valja istaknuti da će gradnja priključaka za domaćinstva biti besplatna - kaže Milinković, i dodaje kako je ukupna vrijednost investicije 383 milijuna kuna, rok za izvođenje radova je 30 mjeseci, početak radova je planiran za proljeće sljedeće godine, a sufinanciranje jedinica lokalne samouprave preko Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije bit će manje od šest posto zbog vrlo dobre pozicioniranosti VVK na tržištu, koji se do sada pokazao uspješnim u provođenju brojnih projekata.

Dražen Milinković pojašnjava kako su ovi projekti samo dio onoga što je predviđeno Projektom Slavonija, Baranja i Srijem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, teškom 2,5 milijardi eura, a kojemu je cilj oporavak pet slavonskih županija, jer cilj je pokrenuti domaću operativu, a time potaknuti rast gospodarstva i novo zapošljavanje. Miroslav Flego

7000

priključaka za kućanstva izgradit će se besplatno

Rok za izvođenje radova je 30 mjeseci, početak je planiran za proljeće 2018.

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike