Novosti
KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

Starije osobe u nekim domovima nemaju potpunu zdravstvenu zaštitu
Objavljeno 9. prosinca, 2017.

Manjak zaposlenih u domovima za starije i nemoćne, kao i nedostatak njihove edukacije o ljudskim pravima, glavni su uzroci kršenja prava u ovim ustanovama. Korisnici su zadovoljni kvalitetom smještaja, a upravo zaposlenike smatraju najsnažnijom karikom sustava. Istaknula je to pučka pravobraniteljica Lora Vidović otvarajući konferenciju “Ljudska prava nemaju rok trajanja – Život u domu za starije i nemoćne”.

- Starijima koji žive u domovima nije osigurana zdravstvena zaštita u odgovarajućoj mjeri, primjerice ginekološka, ali ni stomatološka. Problemi počinju i prije samog dolaska jer se na smještaj u decentraliziranim domovima čeka i deset godina - navela je pravobraniteljica, koja je domovima i nadležnom ministarstvu uputila niz preporuka za uklanjanje nedostataka.

Rezultat je to svega što su timovi Ureda pučke pravobraniteljice uočili u nenajavljenim obilascima domova za starije i nemoćne, što je uključivalo i razgovore s korisnicima i djelatnicima, bez nadzora. Državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić rekla je kako će ovi podaci biti iznimno korisni u daljnjem radu na problemima starijih, a istaknula je i kako ih je potrebno i informirati o njihovim pravima, što je dio aktivnosti koje predviđa Strategija socijalne skrbi za starije osobe od 2017. do 2020. godine. Upravo je sudjelovanje i osnaživanje nositelja prava jedan od temelja ljudskopravaškog pristupa skrbi, uz transparentnost, jednakost i nediskriminaciju te zakonitost postupanja, navela je savjetnica pravobraniteljice Silvija Trgovec Greif, predstavljajući priručnik namijenjen zaposlenima u sustavu i kreatorima javnih politika. Jedna od preporuka je i potreba donošenja Konvencije o ljudskim pravima starijih. “Nadam se da će Hrvatska ne samo podržati njezino donošenje, već i pri tome imati izričito snažan glas”, rekla je pravobraniteljica Vidović. E.S.

PROBLEMI IZ PERSPEKTIVE ZAPOSLENIKA

O problemima iz perspektive zaposlenika govorila je medicinska sestra u Domu Sv. Josip u Zagrebu Marijana Lukšić Puljak: Navela je kako domovi imaju problema sa zapošljavanjem zbog nedostatka prijava za posao. Kako se o pravima starijih ne može govoriti bez njih samih, o svojim iskustvima, mahom pozitivnima, govorile su korisnice doma u kojem je održana konferencija, Mira Šiljak i Bosiljka Kosar. Povod održavanja konferencije je Međunarodni dan ljudskih prava, koji se diljem svijeta obilježava u nedjelju.

Možda ste propustili...