Kultura
“ISPRIČAT ĆU TI PRIČU - PRIČA O ANTIČKOM GROBU”

Timka Alihodžić: Arheolozima su detalji motivi za razmišljanje
Objavljeno 9. prosinca, 2017.

VUKOVAR - U okviru programa Advent u Vukovaru 2017. u Gradskom je muzeju otvorena izložba Arheološkog muzeja Zadar, autorice Timke Alihodžić, pod nazivom “Ispričat ću ti priču - Priča o antičkom grobu”, koncipirana kroz sedam panoa, A izdvojene su četiri atraktivne priče o antičkim grobovima pronađenima u Zadru.

- Fasciniraju me prilozi koje su stavljali mrtvima u grob, želja za vjerovanjem u zagrobni život bila je iznimno velika. Stavljali su novac da preminuli plate put preko rijeke, uljanicu da im osvijetli put, nakit... Zanimljivo mi je kada nađem medicinski pribor ili alat, jer takvi detalji nama arheolozima daju puno motiva za razmišljanje o rekonstrukciji života davno prije nas - pojasnila je autorica, naglasivši zadovoljstvo što je dobila priliku predstaviti izložbu u Vukovaru, koji u njoj budi snažne emocije.

Izložba daje odmak od ustaljenoga, jer uz panoe i vitrine s odabranim materijalom iz grobova, značajno mjesto zauzima vitrina s kopijama predmeta dostupnih za taktilni osjet osobama oštećenog vida, a kratke legende napisane su Brailleovim pismom. Izložba je popraćena katalogom, a odabrani su dijelovi teksta snimljeni na CD, prvenstveno namijenjen osobama oštećenoga vida. D. Korpoš

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike