Magazin
FRANS TIMMERMANS

Granični spor između Slovenije i Hrvatske moguće je riješiti samo njihovim dijalogom
Objavljeno 9. prosinca, 2017.
PRVI POTPREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE O GRANIČNOM SPORU SLOVENIJE I HRVATSKE:

O očekivanju skorašnjeg posjeta Ljubljani i Zagrebu prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans izjavio je u Bruxellesu da je u kontaktu s vladama Hrvatske i Slovenije kako bi pomogao u rješavanju graničnog spora.

- Da budem vrlo jasan, to je granični spor između dviju država članica Europske unije i Europska komisija se nada da se to pitanje može riješiti bez odgađanja u konstruktivnom dijaloga između njih - rekao je Timmermans na konferenciji za novinare odgovarajući na upit kada će posjetiti Hrvatsku i Sloveniju.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zadužio je početkom prošlog tjedna Timmermansa da posreduje u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije te najavio da bi Timmermans do kraja godine trebao posjetiti obje zemlje.

- Predsjednik Juncker ponovio je da Europska komisija ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako najbolje provesti arbitražnu odluku i zatražio je od prvog potpredsjednika Timmermansa da preuzme tu zadaću. On je također o toj odluci obavijestio premijere Cerara i Plenkovića. Prvi potpredsjednik Timmermans namjerava otputovati u dvije zemlje prije kraja ove godine kako bi razgovarao o tom pitanju - rekao je glasnogovornik Komisije.

Na pitanje kada namjerava posjetiti obje zemlje, Timmermans je rekao:

- Sve što mogu učiniti da se riješi spor ja ću učiniti. U kontaktu sam s obje vlade i ostat ću u kontaktu te ih pitati kako one vide moju ulogu kako bih mogao biti od koristi što je moguće više. Sljedećih dana i tjedana nastavit ću to raditi i bude li to vodilo prema posjetu Zagrebu i Ljubljani, bit ćete prvi koji će to znati.

Hrvatska je istupila iz arbitražnog procesa o graničnom pitanju jer ga je Slovenija nepopravljivo kontaminirala, pa ne priznaje arbitražnu odluku i ne kani je provesti, no Slovenija ustraje na tome da odluku arbitražnog suda treba primijeniti.

- Ono što sada radim jest kontakt s obje vlade i pokušavam biti što je moguće korisniji i nadam se da će se spor riješiti na obostranu korist i Hrvatske i Slovenije - zaključio je Timmermans.(HINA/D.J.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike