Sport
ZAVRŠEN PRVI KRUG LIGE PRVAKA

Dalje sedmorica Hrvata i svih pet engleskih klubova
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

Sedmorica hrvatskih reprezentativaca nastavit će natjecanje u Ligi prvaka i na proljeće. Luka Modrić i Mateo Kovačić iz branitelja naslova madridskog Reala, Mario Mandžukić i Marko Pjaca iz prošlogodišnjeg finalista Juventusa, Ivan Rakitić iz Barcelone, Dejan Lovren iz Liverpoola te Matej Mitrović čiji je Bešiktaš jedno od ugodnijih iznenađenja Lige prvaka. Turski je prvak naime osvojio prvo mjesto u vrlo zahtjevnoj skupini zajedno s Portom, RB Leipzigom i Monacom, postavši tako prvi turski klub koji je okončao skupinu Lige prvaka na prvom mjestu. Uz to Bešiktaš je jedan od četiri kluba koji je okončao grupnu fazu natjecanja bez poraza. Zajedno s Barcelonom, Liverpoolom i Tottenhamom. Ovogodišnja Liga prvaka i inače je vrlo uspješna za engleske klubove. Svih pet engleskih klubova naime nastavit će natjecanje u osmini finala Lige prvaka, a čak njih četvorica osvojili su prva mjesta u skupini. Liverpool je doista sjajno okončao svoj nastup u skupini pobjedom na svom Anfield roadu nad moskovskim Spartakom od 7:0. Istim rezultatom “redsi” su svladali i Maribor u gostima, a upravo te dvije pobjede bile su najuvjerljivije u ovoj fazi natjecanja. Liverpool je vlasnik i rezultata u kojem su sustigli najveće vodstvo suparnika. Sevilla je, naime, vodila s 3:0, a susret je na kraju završio 3:3, što je sve navijače kluba s Anfield roada podsjetilo na finale Lige prvaka u Istanbulu 2005. godine kada su nakon vodstva Milana od 3:0 u nastavku stigli do produžetaka, a potom boljim izvođenjem jedanaesteraca i osvojili krunu. Može li Jürgen Klopp ponoviti nešto slično? U svakom slučaju, Englezi imaju najviše aduta da bi ove sezone pehar s velikim ušima mogao završiti na Otoku. Posljednji kojima je to uspjelo bio je Chelsea 2012. godine nakon što su boljim izvođenjem jedanaestaraca u finalu svladali Bayern.

Najviše bodova u skupinama osvojio je Tottenham (16), koji je iza sebe ostavio i branitelje naslova Real. PSG je postigao najviše pogodaka (25), a, zanimljivo, Barcelona, čiji je ofenzivni nogomet prva asocijacija na njezin stil igre, primila je najmanje pogodaka. Barca je, naime, u šest utakmica samo jednom kapitulirala.

O tome tko je najbolji strijelac Lige prvaka posljednjih godina borba se vodi gotovo uvijek između dva igrača Cristiana Ronalda i Lionela Messija. Ovaj put je vodeći na listi strijelaca Ronaldo s devet pogodaka, a postao je prvi igrač koji je postigao pogodak u svih šest utakmica faze u skupinama. Ronaldo i Messi prešli su ove sezone magičnu brojku od 60 pogodaka u grupnoj fazi Lige prvaka. James Milner iz Tottenhama najbolji je asistent (5), a Fahrudin Šehić iz Qarabaga ostvario je najviše obrana. Qarabag je inače prvi klub iz Azerbajdžana koji se plasirao u Ligu prvaka pa je i po tome ovogodišnja sezona zanimljiva.

Kada ćemo navesti najveća iznenađenja već smo spominjali Bešiktaš, Tottenham, ali i švicarski Basel koji se plasirao u osminu finala. Najveća razočaranja? U svakom slučaju Monaco, koji je prošle godine igrao u polufinalu Lige prvaka, a ove godine zauzeo posljednje mjesto u skupini, te portugalska Benfica, koja je okončala natjecanje s dva osvojena boda. Europski nastup u skupinama Lige prvaka okončao je i slovenski Maribor. Uvijek je zanimljivo usporediti klub iz regije s ranijim nastupima klubova iz Hrvatske. Naša zemlja ove godine nije imala predstavnika u europskoj nogometnoj eliti. Maribor je, naime, u svojoj skupini zauzeo posljednje mjesto s tri osvojena boda (tri remija). Zanimljivo, čak je devet klubova koji su osvojili jednako ili manje bodova od Maribora!

Liga prvaka nastavlja se 13. veljače, a ždrijeb osmine finala je u ponedjeljak, 11. prosinca. K.Lacković

REZULTATI

Rezultati susreta odigranih u srijedu: SKUPINA E:

Liverpool - Spartak Moskva 7:0 (Coutinho 4. - 11 m, 50. i 15., Firmino 18., Mane 47., 75. i Salah 86), Maribor - Sevilla 1:1 (Tavares 10./Ganso 75.). SKUPINA G: Porto - Monaco 5:2 (Aboubakar 9. i 33., Brahimi 45., Telles 65., Soares 88./Glik 61. - 11 m, Falcao 78.), RB Leipzig - Bešiktaš 1:2 (Keita 87./Negredo 10. - 11 m, Talisca 90.). SKUPINA H: Real Madrid - Borussia Dortmund 3:2 (Mayoral 8., Ronaldo 12., Vasquez 81./Aubameyang 43. i 48.), Tottenham - Apoel 3:0 (Llorente 20., Son 37. i N'Koudou 80.)

POBJEDNICI SKUPINA:

Manchester United, PSG, Roma, Barcelona, Manchester City, Bešiktaš, Tottenham, Liverpool

DRUGOPLASIRANI:

Basel, Bayern, Chelsea, Juventus, Real Madrid, Porto, Sevilla, Šahtar

SELE U EUROPSKU LIGU:

CSKA Moskva, Celtic, Atletico Madrid, Sporting, Spartak Moskva, RB Leipzig, Borussia Dortmund, Napoli

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike