Sport
BURNA SKUPŠTINA ŽNS-A VS

Vukovarci napustili skupštinu
Objavljeno 7. prosinca, 2017.
Skupštinare je dočekao dar s porukom: “Gospodo iz HNS-a, vaše glasanje prepoznao je i Sveti Nikola. Slobodno uzmite šibu, zaslužili ste”

Nakon što je Izvršni odbor Županijskog nogometnog saveza vukovarsko-srijemskog na svojoj sjednici prije nekoliko dana donio zaključak kako će podržati za novog predsjednika HNS-a Davora Šukera, dva dana poslije održana je i sjednica Skupštine Nogometnog saveza Vukovarsko-srijemske županije. Jedna od točaka bila je i izbor člana Skupštine HNS-a koji će predstavljati ovaj savez te njegova zamjenika ako on bude spriječen otići odnosno ako bude imenovan u ostala tijela HNS-a (izvršnog odbora). Inače, na sjednici IO izglasan je prijedlog da se za člana Skupštine predloži na izglasavanje predsjednika ŽNS-a VS Josip Kuterovac, a da se za njegova zamjenika predloži Antun Menđušić. No, već u prvim minutama skupštine bilo je jasno kako ona neće teći baš bez ikakvih problema kako su se, vjerujemo, mnogi nadali.

Srebrićev govor

Uoči sjednice skupštinare je u holu velike županijske dvorane dočekao poklon od Krampusa. Ispod njega stajao je natpis "Gospodo iz HNS-a, vaše glasanje prepoznao je i Sveti Nikola. Slobodno uzmite šibu, zaslužili ste!"

Tijekom samog službenog dijela prvo je izaslanik HNS-a Zorislav Srebrić održao govor od 45 minuta. Valjda je njegov govor trebao biti motivirajući za sve nogometne djelatnike Vukovarsko-srijemske županije. No, imao je čini se suprotan efekt, pa se skupština odužila i duže od bilo kakvih očekivanja i pretpostavki. Prvi nesporazumi došli su kada je utvrđivan kvorum. Po delegatima iz Vukovara on nije bio pravovaljan jer prema Statutu saveza, odnosno članku 36., jedan član ima jedan glas i nema glasovanja telefonskim putem, ni bilo kojim drugim načinom odnosno preko posrednika ili opunomoćenika. Prema Statutu prvoligaš Cibalia ima 64 glasa, a na skupštinu je predstavnik Cibalije došao s potpisima u čije je ime glasovao, što je izazvalo prijepor. Nakon što je Skupština usvojila stari način glasovanja, delegati iz Vukovara napustili su sjednicu i ujedno najavili pokretanje upravnog spora, jer po njima skupština nije pravovaljana i sve odluke koje se donesu također nisu pravovaljane.

Menđušić odustao zbog pritiska?

U nastavku skupštine nakon odrađenih tehničkih detalja koje se inače odrađuju na izvještajnim skupštinama izabrani su predstavnici saveza koji će biti na izbornoj skupštini HNS-a. Jednoglasnom odlukom izabran je predsjednik Josip Kuterovac, a nakon odustajanja Antuna Menđušića od kandidature umjesto njega je predložen Mario Jurić, predstavnik Cibalije na ovoj skupštini. Kako smo neslužbeno doznali, na Menđušića je navodno vršen pritisak iz zasad još nepoznatih krugova, pa je to bio razlog odustajanja. Ujedno je izglasan prijedlog da se Josip Kuterovac na izbornoj skupštini HNS-a predloži za člana Izvršnog odbora HNS-a i ako bude izabran, automatizmom bi Mario Jurić postao članom Skupštine saveza umjesto Kuterovca. Dodatni naboj na skupštini podigao je predstavnik MNK Vinkovci koji je nakon dugačkog govora Zorislava Srebrića, koji je u svojem izlaganju nahvalio HNS i njegov rad u proteklom razdoblju, imao “repliku” te protuargumentima umanjio silne hvalospjeve i objasnio kako u hrvatskom nogometu ne “cvjetaju baš ruže”, što se moglo zaključiti iz Srebrićeva izlaganja.

Hoće li se poslije ove skupštine još razvlačiti repovi ovisit će o obećanju koje su dali Vukovarci kada su napuštali sjednicu Skupštine. Uvjereni smo da će o ovoj skupštini kao i onoj HNS-a biti još i te kako govora i napisa.

Antun GRGIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike