Regija
IZVUKLE JU ČETIRI VATROGASNE POSTROJBE

Halo, Centar 112, krava nam je pala u bunar!
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

Halo, Centar 112, što da radimo, krava nam je pala u bunar – glasila je otprilike poruka koju su na spomenutom broju dobili dispečeri, a zbog koje su na intervenciju u selu Slobodna Vlast u općini Levanjska Varoš izišle čak četiri vatrogasne postrojbe.

Naime, vatrogasci Đakova i Našica su zajedničkim snagama spasili životinju iz bunaru u spomenutom selu.

- Tehnički vrlo zahtjevna intervencija odrađena je u koordinaciji četiri vatrogasne postrojbe, i to JVP-a Našice, DVD-a Đakovo, DVD-a Satnica i DVD-a Levanjska Varoš. Intervencija je trajala oko dva sata, a životinja je živa spašena i predana veterinarskoj službi - doznajemo od zapovjednika DVD-a Đakovo Ivana Klemena.

- Zbog zahtjevnosti intervencije Centar 112 je na mjesto događaja uputio i nas. Inače, središnja postrojba za taj dio je Levanjska Varoš, no zbog nedostka tehničke opremljenosti i iskustva na takvim intervencijama, njihov zapovjednik je zatražio pomoć u županijskim snagama. Našice su sa svojom alpinističkom opremom i tehnikom u obliku krana došle na intervenciju. Zajedničkim smo snagama povezali životinju i sretno ju izvuki van, i to živu sa živim teletom u sebi - kaže Klemen.

Prema procjeni vatrogasaca, krava je imala između 400 i 500 kilograma, a upravo činjenica da je steona vjerojatno ju je i spasila jer je trbuhom zapela za rubove bunara.

- Krava nije jako ozlijeđena, a na veterinarima je bilo da odluče dalje o njezinoj sudbini. Mi smo ju živu i ugrijanu predali veterinarskim službama - ističe Klemen. Inače, vatrogasci su kravu spasili tako da se jedan od njih spustio u bunar, užetom povezao životinju, nakon čega su bunar punili vodom, a nju su povlačili prema gore. Kada je bunar napunjen vodom do kraja, i ona je dovučena do gore, povezana te s pomoću krana izvučena na tlo.

Na upit kako je krava uopće završila u bunaru, Klemen pojašnjava da se bunar nalazi uz kuću u ravnini s tlom, te da na njemu nije bilo zaštite. Kako u kući žive starija žena i njezin sin, pretpostavlja se da je krava za bakom pokušala ući u kuću, stražnjom nogom ugazila u bunar i “na rikverc” pala u njega.

- Da je pala na glavu, utopila bi se - kaže Klemen.

Maja MUŠKIĆ
Jedna takva intervencija u karijeri

Klemen kaže kako intervencije spašavanja životinja nisu rijetkost, pa su do sada spašavali zmije, mačke, poneku ptičicu. “Za ovakvu intervenciju kažu kako se događa jednom u životnom vijeku vatrogasca, tako da smo mi svoju, prema svemu sudeći, odradili”, kaže Klemen.

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike