Osijek
KONVENCIJA U ORGANIZACIJI MINISTARSTVA BRANITELJA

Dvadeset milijuna kuna
za društveno poduzetništvo
udruga i zadruga branitelja
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

Osijek je u četvrtak bio domaćin Konvencije o društvenom poduzetništvu hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata Ministarstva hrvatskih branitelja. Okupili su se branitelji zadrugari i predstavili dio svojih proizvoda, a Ministarstvo je predstavilo projekt Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala 2014. - 2020. “Promicanje društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizacija civilnog društva i zadruga braniteljske i stradalničke populacije iz Domovinskog rata”. Nazočnima se obratio Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovijnskog rata i braniteljske udruge u Gradu Osijeku, a govorili su i Anto Barukčić, predsjednik Regionalnog ureda Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predsjednik Uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić, osječko-baranjski dožupan Petar Lagator, predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva hrvatskih branitelja.

- Ovo je treća konvencija namijenjena promicanju društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja kroz udruge iz Domovinskog rata i zadruga hrvatskih branitelja. Ministarstvo branitelja iznimno potpomaže rad zadruga koje su se pokazale zapravo kao najbolji način zapošljavanja i resocijalizacije hrvatskih branitelja. Tako su u novom zakonu ojačane odredbe o braniteljsko-socijajalno-radnim zadrugama, dok su udruge iz Domovinskog rata među prepoznatljivijim društvenim poduzetnicima u RH. Ova je konferencija financirana sredstvima Unije, a sljedeće godine krećemo s objavom natječaja za konkretne projekte za koje smo osigurali nešto više od 20 miljuna kuna namijenjenih upravo realizaciji projekata namijenjenih nezaposlenim braniteljima, prije svega društvenim poduzetnicima i onima koji to žele postati - kazala je Nevenka Benić, državna tajnica u Ministarstvu branitelja.

Benić je navela kako su na konvenciji imali priliku vidjeti primjere dobre prakse, odnosno projekte koje su zadruge već realizirale. “Jedan od tih projekata je avanturistički turizam kojim se uz zapošljavanje nezaposlenih branitelja i članova njihovih obitelji provode i aktivnosti koje su namijenjene jačanju kapaciteta članova, okupljanju obitelji, radu s djecom hrvatskih branitelja, promicanju vrijednosti iz Domoviskog rata... Osim toga, otkupljuju proizvode iz lokalne zajednice i time i nju jačaju. Niz je takvih projekata kojima se zapravo jača pozicija hrvatskih branitelja, ali i pridonosi njihovom zapošljavanju”, pojasnila je državna tajnica Benić. D. Pejić

Petar Lagator

zamjenik župana

VELIK BROJ BRANITELJSKIH ZADRUGA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

“Drago mi je što se ova konvencija o promicanju društvenog poduzetništva održava u Osijeku, prije svega zbog ljudi koji su dali svoj doprinos kao branitelji u Domovinskom ratu, a nakon završetka rata organizirali su se i krenuli u poduzetništvo. Vrijednost toga prepoznalo je i Ministarstvo branitelja kroz brojne potpore, programe, edukacije i informiranje. Veliki se broj braniteljskih zadruga održao na području cijele Hrvatske, a među njima je najveći dio opstao na području Osječko-baranjske županije”, rekao je novinarima Petar Lagator, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike