Osijek
25. GODIŠNJICA CENTRA ZA MIR

Svi nagrađeni predano pomažu u poboljšanju cjelokupnog društva
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

Tradicionalno, već devetu godinu zaredom, Centar za mir Osijek dodijelio je u četvrtak nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava – “Krunoslav Sukić”. Ovogodišnja je svečanost održana u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje su u pet kategorija dodijeljene nagrade i priznanja najvećim mirotvorcima iz cijele Republike Hrvatske.

- Prijedloge i nominacije prikupljali smo dva mjeseca, a dostavljeno ih je čak 42, tako da je ocjenjivački odbor imao doista težak zadatak. U svakom slučaju, prepoznali smo autentičan napor kojim dobitnici predano pomažu poboljšanju cjelokupnog društva - objasnila je Katarina Kruhonja iz ocjenjivačkog odbora Centra za mir.

Glavnu je nagradu za promicanje mirotvorstva i ljudskih prava dobila odvjetnica i aktivistica Lina Budak, koja se svojim angažmanom u području zaštite manjinskih prava bori protiv diskriminacije i kroz primjenu zakona vraća nadu u funkcionalnu pravnu državu. Mirovno priznanje “Krunoslav Sukić” u kategoriji katoličke inicijative dobile su Jadranka Brnčić, Ana Raffai i Vesna Zovkić, dok je izvanredno, posebno priznanje dobila inicijativa “No name kitchen Šid” (Kuhinja bez imena u Šidu), koja pruža podršku i solidarnost izbjeglicama zaustavljenima na granici između Republike Srbije i Republike Hrvatske. Uz odsutnog književnika Ivicu Đikića, koji je napisao dokumentarni roman o zločinima u Srebrenici, priznanje za knjigu godine dobila je i novinarka Nada Glad za “Goranske Mir(ove)”.

- Čast mi je primiti ovu mirotvornu nagradu, ali za sve je zaslužan Franjo Starčević, o čijem sam životu i radu pisala u ovoj knjizi. On je bio samozatajni mirotvorac, koji je osnovao Školu mira u Mrkoplju, a ta se škola ubrzo proširila na cijelu regiju - objasnila je Nada Glad, ističući kako je Starčević u jeku Domovinskog rata krenuo u misiju očuvanja mira između srpskog i hrvatskog stanovništva u Gorskom kotaru.

Priznanje “Krunoslav Sukić” za Mirotvornu školu 2017. godine dobila je Osnovna škola Hugo Badalić Slavonski Brod, u čije ime je psihologinja te škole, Željka Mendek Ocelić, upozorila kako od 2004. rade na projektu “Stop nasilju među djecom”, bave se edukacijom mladih medijatora koji će na drukčiji način rješavati sukobe, dok s velikim postotkom djece romske nacionalne manjine u njihovoj školi potiču prihvaćanje i njegovanje različitosti. M. Mandić

TKO JE BIO KRUNOSLAV SUKIĆ

Krunoslav Sukić bio je humanitarac koji je postavio snažne temelje djelovanja Centra za mir. Važnost nagrade koja nosi njegovo ime prepoznala je i lokalna samouprava, u čije je ime svečanosti nazočio zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota, a da je nagrada odjeknula i na međunarodnoj razini dovoljno govori i prisutnost Ellen Berends, veleposlanice Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, kao i Antonija de Blasija, generalnog mađarskog konzula u Republici Hrvatskoj.

- Nagrada je dobila širu dimenziju, izvan okvira grada Osijeka i cijele Hrvatske. To je bio i krajnji cilj Centra za mir, koji je osnovao ovu nagradu u čast Krunoslava Sukića, tragično preminulog humanitarca. On je jedan od osnivača našeg Centra, pa smo nakon njegove smrti prije 11 godina na godišnjoj razini odlučili dodjeljivati ovu nagradu, čime odajemo priznanje njegovu radu i životu koji je u cijelosti posvetio pomaganju ljudima - objasnio je Angel Čabarkapa, izvršni direktor Centra za mir.

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike