Osijek
RAT SUSJEDA BOŽIĆNIM ŽARULJICAMA

Jedni žele blagdanski ugođaj dok se drugi boje požara!
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

U prvim danima adventa građani tradicionalno počinju ukrašavati svoje domove. To su prije nekoliko dana učinili i stanari višestambene zgrade ukrašavanjem svojih domova božićnim ukrasima i žaruljicama.

No uz glasno prosvjedovanje jednog od suvlasnika zgrade koji svjetleće ukrase u hodniku, na pročelju zgrade i u zajedničkim prostorijama - ne želi!

Riječ je o umirovljeniku, krajnje zabrinutom za svoju sigurnost jer, kaže, ne može mirno spavati dok rasvjeta upitne kvalitete gori cijelu noć.

- Bez da me je itko pitao, samo su prošli vikend tri susjeda s djecom krenula po čitavoj zgradi razvlačiti žaruljice za bor, a na zelenoj površini ispred zgrade postavili su veliki električni svjetleći ukras! Kada sam se usprotivio, nisu me uopće doživjeli! Samo su rekli kako su s predstavnikom stanara dogovorili da će platiti dodatnu potrošnju stubišne struje u odnosu prema uobičajenoj!

Kao da je to najveći problem! Zgradu je nagrizla vlaga, a utičnice iz kojih se sve te žaruljice napajaju strujom stare su 50 godina i potpuno nesigurne. Može se dogoditi usred noći kratki spoj i da sve svima izgori dok spavamo! Uz to, da bi vanjski svjetleći ukras mogao svijetliti, struju dovode iz zajedničke prostorije u podrumu pa zbog toga po cijele dana tamo ostaje prozor otvoren! - priča zabrinuti Osječanin čija, doduše pomalo tragikomična, situacija poziva na razmišljanje.

Iz Zavoda za stanovanje koji upravlja najvećim brojem stambenih zgrada u Osijeku navode kako prilikom prigodnoga ukrašavanja višestambenih zgrada ipak treba poštovati neke procedure.

- Suvlasnici stambene zgrade trebali bi kao preduvjet za postavljanje božićne rasvjete prije svega voditi računa o sigurnosti i poštovanju zakonskih propisa vezano uz protupožarnu zaštitu. Također, gledajući isključivo pravnu regulativu, svaki suvlasnik za poduzimanje bilo kojih poslova na zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade trebao bi imati suglasnost ostalih suvlasnika.

Suvlasnici koji poduzmu takve radnje trebali bi voditi prije svega računa i o sigurnosti same zgrade kao i o tome da poduzete radnje ne idu na štetu ostalih suvlasnika - kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje.

Ivana SOLAR
UDRUŽENJE STANARA: OVO JE SULUDO!

Iz Udruženja stanara grada Osijek kažu kako su im, nažalost, ovakve situacije i predobro poznate. “Puno je suvlasnika koji su toliko inatljivi da im svašta smeta. U redu je žaliti se kada određeni broj suvlasnika bez znanja svih odobri, primjerice, postavljanje reklame na pročelju ili čak i odabere boju pročelja prilikom obnove. No, protiviti se ukrašavanju zgrade uoči Božića je suludo ako za takvo što ne postoje uistinu opravdani razlozi. Svakodnevno bilježimo slične situacije u kojima se suvlasnici svađaju oko sitnica. Pozivamo ih da dođu k nama i uz pomoć posrednika riješe problem na zadovoljstvo svih”, kaže Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja.

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike