Regija
ZAHVALJUJUĆI PROJEKTIMA

Mladi ne idu iz svog Lovasa
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

LOVAS

Da se i u godinama gospodarske krize jedinica lokalne samouprave može razvijati i stvarati uvjete za ostanak i dobar život mladih ljudi zorno pokazuje Općina Lovas. Promišljanja čelnika općine kako je nužno udružiti se s okolnim općinama i gradovima i zajednički raditi na apliciranju prema europskim fondovima i realizaciji brojnih projekata dala su više nego zadovoljavajuće rezultate. Načelnica Tanja Cirba ističe kako je iz Lovasa i Opatovca (dva naselja na području općine) otišlo samo nekoliko mlađih stanovnika.

- S obzirom na to da je posljednjih mjeseci Hrvatsku napustio veliki broj građana, sa zadovoljstvom možemo reći kako u nas situacija nije tragična. Formiran je novi razredni odjel u osnovnoj školi i nova grupa u dječjem vrtiću, što znači da broj djece raste. Niz projekata pružio je priliku mnogim mladim ljudima da dođu do posla, gospodarstvo je opstalo, sačuvana su radna mjesta u poljoprivrednim tvrtkama i tekstilnoj industriji, pa vjerujem kako ćemo i u budućnosti mlade ljude zadržati - rekla je Cirba.

Naglasila je kako je pisanje projekata i njihovo apliciranje prema različitim fondovima jedini put prema dobrim rezultatima te dodala kako je ove godine realizirano dvadesetak projekata vrijednih više od deset milijuna kuna, što je pet puta veći iznos od općinskog proračuna.

- Shvatili smo da smo premali i nemamo dovoljno ni sredstava ni kadra, pa smo se okrenuli međuopćinskoj suradnji. Dva milijuna kuna proračuna vlastitih sredstava je za naše potrebe nedostatno kako bismo pružili potporu gospodarstvu, socijali, kulturi i drugima, a u europskim projektima vidimo izlaz i rješenje za naše potrebe i želje. Nedavno je potpisan ugovor za energetsku obnovu zgrade dječjeg vrtića u vrijednosti 750 tisuća kuna, započeli smo provedbu projekta Lovas za mlade i godinu dana ćemo imati niz aktivnosti za mlade. Ovih dana dovršavamo gradnju nogostupa u oba naselja vrijednosti 450 tisuća kuna, nabavili smo novi traktor, što je iznimno značajno za naš komunalni općinski pogon, a na ulazu u selo asfaltirali smo pristupnu cestu spomen-područja Minsko polje - navela je načelnica i najavila kako će na proljeće započeti konkretno uređenje tog spomen-područja.

Dragana KORPOŠ

Pisanje projekata i njihovo apliciranje prema različitim fondovima jedini put prema dobrim rezultatima

10

milijuna kuna vrijedno je dvadesetak projekata

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike