Novosti
PRESTROGA POREZNA KONTROLA

Zdravko Marić: Inspekcija treba imati malo više razumijevanja
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je u četvrtak da Porezna uprava treba graditi partnerski odnos prema poreznim obveznicima te da ne podržava pristup u kojem ih se kažnjava zbog bagatelnih prekršaja.

Na upit novinara o pritužbama građana na rad Porezne uprave, Marić je uoči sjednice Vlade kazao da je i prošle godine održao nekoliko internih sastanaka s ravnateljem Porezne uprave, gdje su vrlo jasno utvrdili i apelirali da Porezna uprava treba graditi partnerski odnos prema poreznim obveznicima, prije svega da se zbog određenih bagatelnih prekršaja i malih nerazmjera ne zatvaraju kafići i ugostiteljski objekti. Kako je naveo, ove godine obavljeno je ukupno više od 7400 nadzora, pri čemu su u određenom postotku utvrđene određene nepravilnosti, no da pristup, gdje se nekog kažnjava zbog krivog iskaza u smislu velikog ili malog slova, a o čemu su mediji pisali prije nekoliko dana, zasigurno ne podržava.

U medijima je proteklih dana izneseno nekoliko primjera inspekcijskog kažnjavanja obrtnika ili poduzetnika zbog često banalnih pogrešaka. Zbog toga je nedavno i saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević-Lesandrić uputila zastupničko pitanje ministru Mariću u kojem postavlja pitanje namjerava li se pristupiti normativnom uređenju uvjeta kazni za poduzetnike i obrtnike na način da se bar prije prve kazne uvede institut savjeta, odnosno opomene.

Marić je u četvrtak pručio da su službenici i inspektori Porezne uprave nezavisni, te da će se uvijek kao ministar zalagati za njihovu punu slobodu u radu, no smatra i da u svemu ipak treba imati i određenu mjeru, a da kada dolazi do ovakvih situacija “treba imati malo više razumijevanja”. H/I.M.

Kazna zbog velikog slova

Saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić u pitanju ministru financija istaknula je prestroge kazne koje izriču inspektori. Navela je primjere kažnjavanja obrtnice s deset tisuća kuna jer je na računu umjesto malog slova p napisala veliko, čime je krivo “navela poslovni prostor”. Spomenula je i slučaj kažnjavanja pekara sa 60 tisuća kuna zbog krivog slova i 85 kuna viška u blagajni, kao i zatvaranja kultne splitske brijačnice uz navodnu kaznu koja premašuje njezin ukupan godišnji promet.

Možda ste propustili...