Kultura
19. PROSINCA U KONCERTNOJ DVORANI BLAGOJE BERSA

70. obljetnica Jazz orkestra HRT-a
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

ZAGREB - Svečani koncert u povodu 70. obljetnice Jazz orkestra HRT-a održat će se 19. prosinca u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu. Jazz orkestar HRT-a, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj, kontinuiranim djelovanjem, svrstava se među najdugovječnije big bandove na svijetu.

Utemeljen je u sezoni 1946./1947. kao Plesni orkestar Radio Zagreba za potrebe radijskih emisija i snimanja, da bi s vremenom počeo i javno nastupati; osim sudjelovanja u nizu javnih emisija te samostalnih koncerata u zemlji i inozemstvu, od 2000. održava vlastiti koncertni ciklus.

Od vodstva prvih dirigenata, Zlatka Černjula, Miroslava Killera, Milivoja Körblera i Nikice Kalogjere, preko Miljenka Prohaske koji ga je vodio više od 30 godina, do Silvija Glojnarića, Saše Nestorovića i današnjeg šefa dirigenta, Andreasa Marinella (od 2015.), orkestar se profilirao u jedan od najutjecajnijih džez-sastava na našoj sceni.

Na svečanom će koncertu nastupiti Gabi Novak, Zdenka Kovačiček, Matija Dedić, Marko Tolja i instrumentalni sastav Chui. N.Vek.

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike