TvObzor
NATIONAL GEOGRAPHIC: DVA NOVA DOKUMENTARCA O TITANICU

Novi dokazi u velikoj istrazi potonuća slavnog broda
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

Britanskom transatlantskom brodu putovanje iz Southamptona za New York bilo je prvo, ali i posljednje. Najluksuzniji brod toga vremena - Titanic - težio je 46 tisuća tona, a zbog dvostrukog dna i 16 nepropusnih pregrada smatrali su ga nepotopivim. Legenda o ovom veličanstvenom brodu i danas je aktualna, a polemika o toj kobnoj noći ne nedostaje. Želeći odati počast žrtvama koje su izgubile svoj život pogubne 1912. godine, James Cameron režirao je jedan od najpoznatijih filmova svih vremena – “Titanic”. Film je ostvario neviđeni uspjeh te osvojio čak 11 nagrada Oscar i ostvario zaradu od čak dvije milijarde dolara diljem svijeta. Cameronova fascinacija Titanicom traje i danas nakon 20 godina od izlaska filma, a brojna pitanja oko te kobne noći i dalje ostaju neodgovorena – Ako je Titanic dobio nekoliko upozorenja da se ispred njega nalaze ledenjaci, zašto je kapetan zapovjedio da punom snagom nastave dalje, bez promjene kursa? Puna dva sata nakon sudara Titanic je sigurno plutao, prije nego što je neobjašnjivo potonuo i odnio tisuće putnika u smrt. Što se dogodilo da je brod tako brzo potonuo?

U specijalu National Geographica “Titanic: 20 godina poslije s Jamesom Cameronom”, koji će biti prikazan 16. prosinca u 21.55 sata, Cameron okuplja tim inženjera i povjesničara kako bi gledateljima otkrio najnovije informacije i saznanja o ovoj istrazi koja traje već desetljećima. Uz pomoć najnovije tehnologije te rezultata forenzičke analize koja traje godinama, Cameron će iznijeti detalje koji bi mogli razriješiti “vječni misterij” oko Titanica.

Odmah nakon ovog specijala nastavlja se priča o potonuću broda. U 22:55 sata na National Geographicu, istraživački novinar Senan Molony prvi put može otkriti pravu priču, nadovezujući se na rezultate istrage svjetskih stručnjaka. U ovoj ekskluzivnoj televizijskoj emisiji “Fatalni požar na Titanicu” koristi se najnovijom grafičkom tehnologijom kako bi oživio, u stvarnim bojama, nedavno otkrivene fotografije porinuća i prve vožnje parobroda Titanic. Rijetke fotografije same su po sebi izvanredan nalaz, no na njima se nalazi do sada neviđen trag na kobilici broda koji je Senana Molonyja potaknuo na ovu istragu stoljetne tajne potonuća ovog broda.

Oslanjajući se na najnovija znanstvena otkrića, suvremene stručnjake i zanemarena svjedočenja očevidaca, Senan otkriva kako je iza tamne oznake u brodskoj kotlovnici bjesnio požar – požar koji je na kraju bio odgovoran za najkontroverzniju tragediju u pomorskoj povijesti. Ono što je još zanimljivije, vlasnici Titanica znali su za taj požar prije nego što je brod isplovio i namjerno su skrivali tajnu od ostalih putnika. Suvremena znanstvena analiza objašnjava kako je požar u konačnici bio odgovoran za odluku kapetana Smitha da krene kroz ledeno polje najvećom brzinom. Vatra također objašnjava kobni kvar koji je doveo do toga da Titanic neočekivano potone i pritom u smrt odvede više od tisuću putnika. U detaljnom izlaganju na kraju specijala “Fatalni požar na Titanicu”, Senan otkriva zašto vjeruje da je uoči same tragedije direktor prijevozne tvrtke White Star - J.Bruce Ismay, učinio sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio da se dozna prava istina. (N.K.)

 
Možda ste propustili...

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

Najčitanije iz rubrike