TvObzor
MICHAEL HIRST, PISAC SERIJE “VIKINZI”

Kao jedinom scenaristu teško mi je ubiti nekog lika
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

Pisac i tvorac serije “Vikinzi”, Michael Hirst, najpoznatiji je po svojim filmovima “Elizabeta” i “Zlatno doba” te po povijesnim serijama “Tudori” i “Vikinzi”. Porazgovarali smo s Hirstom koji nam je otkrio što nas očekuje od pete sezone “Vikinga”, koliko bi se još dugo serija mogla snimati, koju mu je scenu bilo naročito teško napisati te koji je najveći izazov u njegovom poslu.

Raspad Ragnarove obitelji

Koja je glavna tema nove sezone “Vikinga”?

- Tema je kako se politički angažmani neprekidno mijenjaju, ugovori i angažmani se sklapaju i raskidaju, a svi slijede vlastite planove. Što se tiče priče, mnogo se toga događa u novoj sezoni, što je prilično precizan opis kako je društvo Vikinga zapravo djelovalo. U početku nije bilo zasebnih zemalja. Nije bilo Norveške, Švedske, sve su to bila mala nezavisna kraljevstva koja se konstantno bore.

Imate povijesne činjenice na kojima gradite temelje, ali očito ima i rupa koje treba popuniti. Smatrate li taj dio teškim ili zabavnim?

- Apsolutno zabavnim. Prilikom pisanja “Tudora” shvatio sam da doista uživam u ispreplitanju različitih priča te razvijanju likova i priča umjesto da ih samo otkrivam. Neiscrpna zabava.

Kako ste povezali četvrtu i petu sezonu?

- Do kraja četvrte sezone bili smo zaključani u svijet Ragnarove obitelji, stoga smo imali samo jednu ili dvije osnovne priče. Kad je riječ o velikim avanturama, do sada smo bili samo u Francuskoj, ali s petom sezonom počinjemo širiti svjetove. Nova sezona starta s početkom raspada Ragnarove obitelji i velike vojske. Likovi postaju mnogo ambiciozniji te kreću prema Mediteranu i Islandu. Braća se razdvajaju, formiraju različite angažmane te počinju upijati više svijeta oko sebe. U petoj sezoni serija se nastavlja širiti i graditi, proširujući priču o sinovima. Oduvijek sam i govorio da serija nije samo o Ragnaru, nego o Ragnaru i njegovoj obitelji.

Što mislite, koliko bi se još dugo serija mogla snimati?

- Upravo sam završio pisanje prve polovine šeste sezone, što znači da dosad imam ukupno 80 epizoda. Još najmanje deset ih je u planu. Činjenica je da ćemo, s onim što imamo, sigurno emitirati epizode do 2019. godine. Pitanje budućnosti serije još je uvijek nepoznato.

Život, smrt i ono između

Koji je najveći izazov u vašem poslu?

- Najveći je izazov pretočiti u priču ono što znam iz povijesti i u suradnji s našom produkcijom odraziti to na malom ekranu. Moraju sve pokazati realno, jer ne želimo pretjerane specijalne efekte. Naši se glumci uistinu bore, veslaju, jašu i onda tu dodamo specijalne efekte, ali kako da pokažemo da je doseg Vikinga sada opsežan? Moramo ići na različita mjesta, poput Islanda i uvjeriti publiku da su stvarna.

Je li vam neku scenu bilo naročito teško napisati?

- Dosta je epizoda bilo teško napisati. “Vikinzi” govore o životu, smrti i onome između, stoga smo imali mnogo značajnih smrti i iznimno emocionalnih trenutaka. Jedini sam scenarist koji radi na seriji, godinama živim s tim likovima i jako sam se vezao uz njih. Ako i kad nekoga moram ubiti, to je za mene važan trenutak. Primjerice, Travis Fimmel i ja mnogo smo vremena proveli zajedno razgovarajući o Ragnarovoj smrti. Razgovarali smo o onome što će reći i kako će se to dogoditi. Čak smo se i svađali oko toga - bio je to strastven angažman. Najemotivniji trenutak mi je, ipak, bio u prvoj sezoni, kad je Ragnar na plaži oplakivao smrt svoje kćeri Gyde. Imam kćeri i zamišljao sam sebe na njegovom mjestu. Travis nema djece, ali svejedno je bio divan, osjećajan i emotivan kad je isporučio taj lirski govor.

Kako je bilo snimati posljednju scenu s Travisom?

- Sjećam se Travisa obuzdanog u kavezu na planinama Irske - hladna je zima, kiša lije, vjetar zavija, svi se smrzavaju, a Travis udara šakama u rešetke izvikujući: “Mrzim Michaela Hirsta!!!” Bio je to emotivan trenutak.

Pripremio: Adrian ANDREJEK

VIKINZI 5

Nove epizode četvrtkom na Pickbox.tv

Možda ste propustili...

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata