Sport
KAZNA ZBOG DOPINGA ILI POLITIKE?

Ostatak sportaša iz Rusije bojkotirat će ZOI u Pjongčangu
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

Međunarodni olimpijski odbor izazvao je veliku buru svojom odlukom o izbacivanju Rusije sa sljedećih Zimskih olimpijskih igara koje se od 9. do 25. veljače održavaju u korejskom Pjongčangu. Na takav drastičan potez MOO su “natjerali” brojni dokazi o sustavnom dopingiranju ruskih sportaša, a posebno su na “udaru” bili rezultati iz Sočija 2014. godine. S tih Igara, kojima je Rusija bila domaćin, MOO je diskvalificirao 25 sportaša, oduzevši im tako ukupno 11 medalja, od ukupno 33 koje su tada osvojili. Ipak, iz MOO-a su ostavili mogućnost nastupa pojedinih ruskih sportaša, ali pod olimpijskom zastavom te ako dokažu da su “čisti”. Osim sportaša, suspendiran je i predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Aleksandar Žukov, koji je i član MOO-a, a zabranjen je i dolazak na ZOI u Pjongčangu ruskom ministru sporta i zamjeniku premijera Vitaliju Mutku te još nekim dužnosnicima Ruskog olimpijskog odbora i ministarstva sporta.

Takva odluka MOO-a izazvala je već brojne reakcije, a iz Rusije su, razumljivo, stigle iznimno oštre. Tako su ruski sportaši, koji su u Sočiju osvojili medalje, a zbog dopinga su suspendirani, već podnijeli žalbu Međunarodnom arbitražnom sudu (CAS).

- Kazniti nedužne je nepravedno i nemoralno - izjavio je Žukov, dodavši kako će Ruski olimpijski odbor odlučiti 12. prosinca hoće li itko od ruskih sportaša nastupiti na ZOI-ju u Južnoj Koreji.

Rusko javno mnijenje gotovo je jedinstveno u razmišljanju da Rusija treba bojkotirati Igre i ne dopustiti svojim sportašima nastup pod neutralnom zastavom, a Ruska državna televizija već je objavila kako neće prenositi ZOI sljedeće godine. Osim suspenzije, Rusija je kažnjena i s 15 milijuna dolara, koliko je koštalo nadnadno testiranje uzoraka sportaša.

Legendarna trenerica brojnih klizača i klizačica Tatjana Tarasova smatra kako odluka nije nimalo pravedna te da predstavlja “ubojstvo našeg nacionalnog sporta”, dok je jedan od suspendiranih sportaša, bob vozač Aleksej Vojevod poručio kako bi bio ponosan na bilo kojeg ruskog sportaša koji bojkotira ZOI.

- O kakvim to Olimpijskim igrama možemo pričati kada ne možemo predstavljati svoju zemlju? Moćna smo država, a ovaj lov na vještice počeo je kroz politiku - smatra Vojevod.

Reagirao je i predsjednik Europskog olimpijskog odbora Janez Kocijančič koji je izrazio žaljenje zbog ovakve odluke uz ocjenu da bi takav trend mogao voditi prema "hladnom ratu" u sportu i olimpijskom pokretu. Istaknuo je kako nema nikakvih zadrški kada je riječ o zabrani nastupa sportašima kojima je dokazano da su koristili doping, ali da mu se čini kako su ruskim sportašima nametnuti oštriji kriteriji nego drugim sudionicima Olimpijskih igara.

- Bez Rusije, koja je sa 1700 olimpijskih odličja (uključivo s medaljama koje je osvojio SSSR) najuspješnija zemlja po broju osvojenih odličja, u većini sportova nema vrhunske kvalitete, a odlukom se krši i načelo univerzalizma u olimpijskom pokretu - smatra Kocijančić.

Goran ROGULJIĆ/HINA
Najčitanije iz rubrike