Sport
PRIMJER DEMOKRACIJE U NOGOMETU

Grad heroj protiv Šukera
Objavljeno 7. prosinca, 2017.
Od 27 klubova iz NS Vukovar njih 23 su za promjene u HNS-u

Na nedavno održanom Izvršnom odboru ŽNS-a vukovarsko-srijemskog pružena je jedna u nizu potpora kandidaturi Davora Šukera za novi mandat na čelu HNS-a. Međutim, glasovanje među članovima IO Vukovarsko-srijemske županije nije okončano jednoglasno, što je bio slučaj u mnogim županijskim nogometnim središtima. Od 14 članova IO dvojica su bila protiv, obojica s područja Vukovara, predsjednik NS Vukovar Zlatko Vrančić i predstavnik Vukovara 1991. u tom tijelu Tomo Kovač. Ljudi iz grada heroja očito nisu bili samo “dizači ruku” već su se javno usprotivili potpori kandidaturi Davora Šukera. No, kako sami tvrde, samo su poslušali mišljenje većine na terenu.

- Mi smo uoči sjednice Izvršnog odbora nazvali sve naše klubove. Proveli smo jednu vrstu ankete ili referenduma. Pitali smo ih: Želite li da podržimo Davora Šukera za predsjednika HNS-a ili ste za promjene na čelu Saveza? Od 27 klubova, naših članica, jedan je bio za potporu Davoru Šukeru, tri kluba se nisu izjasnila, a čak 23 su bila protiv, odnosno za promjene u vodstvu Saveza - rekao nam je Zlatko Vrančić, nekadašnji nogometaš, poslije dugogodišnji nogometni djelatnik, dakako i branitelj i sudionik Domovinskog rata.

Vukovarci su pokazali na svom primjeru kako bi trebala izgledati demokracija u nogometu. Jer Vrančić se samo izjasnio u skladu s mišljenjem većine iz svoje “baze”.

Na sastanku je predsjednik ŽNS-a vukovarsko-srijemskog Josip Kuterovac prezentirao stav zbog čega su ostali članovi Izvršnog odbora trebali dati potporu Šukeru, što su podržali svi osim dvojice Vukovaraca.

- Za njega je, kako je rekao, jedino Šukerova kandidatura vjerodostojna. Kao argumente potpore navedeno je da je Cibalia dobila tri milijuna kuna od HNS-a, što je novac koji su dobili svi hrvatski prvoligaši od UEFA-e na temelju prošlogodišnjeg plasmana Dinama u Ligu prvaka. Također, naveo je da su Vinkovci dobili domaćinstvo finala Kupa i da će krenuti obnova travnjaka vinkovačkog stadiona. No, ponovit ću, mi smo dali svoj glas u skladu s mišljenjem većine.

Jedno je Vrančić ipak zamjerio čelnicima ŽNS-a.

- Taj dan prijepodne u Vinkovce su stigli Mario Stanić i Goran Vlaović. Bili su prisutni predstavnici Cibalije, Županijskog nogometnog saveza, NS Vinkovci, a mi nismo niti dobili poziv. Objašnjeno je kako su informaciju dobili dan prije kasno navečer. I da su dobili taj dan, smatramo da su nas trebali informirati, pa bismo mi zaključili bismo li iz Vukovara stigli na sastanak u Vinkovce - pričao je Vrančić, koji je istaknuo kako njihov savez nije samo primjer demokracije u hrvatskom nogometu nego i primjer u međunacionalnim odnosima. Kako nam je rekao, nogomet i nogometaši su u tom pogledu nekoliko koraka ispred politike.

Krešimir LACKOVIĆ

Zlatko Vrančić

predsjednik NS Vukovar

Uoči sjednice IO županijskog saveza nazvali smo klubove s našeg područja i pitali: Želite li da podržimo Šukera za predsjednika HNS-a ili ste za promjene na čelu Saveza? Jedan je dao potporu Šukeru, tri kluba se nisu izjasnila, a čak 23 su bila za promjene

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike