Novosti
KOALICIJA UDRUGA U ZDRAVSTVU

Zdravstvo nam je sve gore, javna vlast mora preuzeti odgovornost
Objavljeno 7. prosinca, 2017.
Razina i kvaliteta zdravstvene zaštite, kao i vrijeme čekanja na određene dijagnostičke i kurativne postupke, znatno variraju u raznim dijelovima Hrvatske

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) ovih je dana u javnost izišla s pet ključnih zahtjeva prema zdravstvenoj administraciji i donositeljima odluka u Republici Hrvatskoj, čije bi prihvaćanje i provedba već u 2018. godini mogli znatno pridonijeti poboljšanju pristupa zdravstvenoj zaštiti svih građana Republike Hrvatske, a nazvali su ih blagdanski zahtjevi Koalicija udruga u zdravstvu.

Ovi su zahtjevi, kako naglašava Ivica Belina, predsjednik KUZ-a, doneseni na temelju nalaza i preporuka izvještaja “Pristup zdravstvenim uslugama u RH” dr. sc. Ane Bobinac kojeg je naručio Centar za mirovne studije te direktnih iskustava svojih članica s funkcioniranjem sustava.

- Svjedoci smo kako razina i kvaliteta zdravstvene zaštite, kao i vrijeme čekanja na određene dijagnostičke i kurativne postupke znatno variraju u raznim dijelovima naše države. Pojedine skupine oboljelih osoba, npr. osobe oboljele od multiple skleroze, diskriminirane su zbog čekanja na početak liječenja, ili se nakon određene navršene životne dobi više ne liječe. Svjedoci smo i situacija u kojima se oklijeva s uvođenjem inovativnih liječenja za pojedine skupine oboljelih osoba i djece, zbog čega nastaju situacije javnih pritisaka na zdravstvenu administraciju i uvođenje takvih liječenja na kraju ispada čin milosrđa, a ne ostvarenje prava građana na liječenje i zdravstvenu zaštitu. Dosad smo bili svjedoci nekoliko pokušaja reforme sustava zdravstva, koje su bile ili duboke i sustavne, no nisu provedene zbog promjene političke vlasti, ili su pak bile samo parcijalne i nije se razmatralo kako promjene u jednom segmentu sustava utječu na sve ostale dionike tog istog sustava. Nemamo više vremena čekati opsežnu reformu, jer su nam zdravstveni pokazatelji i zdravstveni ishodi sve gori (npr. Hrvatska je druga u Europi po smrtnosti od raka), za što bi predstavnici javne vlasti trebali preuzeti odgovornost. U sadašnjim uvjetima, bez čekanja neke nove reforme, predlažemo pet mjera koje su provedive u realnom vremenu i aktualnoj situaciji te koje mogu rezultirati pozitivnim pomacima - naglašava Belina, te dodaje da iako je namjera KUZ-a da djeluje kao partner zdravstvenoj administraciji, u 2018. godini će u slučaju da pozitivnih pomaka u zdravstvu izostane, javno prozivati sve one koji za to snose odgovornost.

Nefreteta Z. EBERHARD
Blagdanski zahtjevi KUZ-a

1. Tražimo kvalitetno liječenje temeljeno na znanju, znanosti i dokazima! To znači unaprijediti registre bolesti, bolje ažuriranje podataka te uključiti pacijente i udruge kao izvor informacija o problemima u praksi.

2. Tražimo da o najboljem lijeku odlučuju odgovorni i profesionalni liječnici, a ne birokrati i političari! To znači uvesti reviziju i nadzor nad primjenom strukovnih smjernica liječenja s obzirom na uspješnost pojedinih terapija i akreditaciju ustanova, ako bi se pacijenti liječili u ustanovama s najboljim rezultatima.

3. Želimo što bolji lijek u pravo vrijeme, uz što nižu cijenu!

4. Tražimo efikasan, fleksibilan i efektivan fond za nabavu lijekova kao pouzdani financijski servis za naše bolnice, liječnike i pacijente! Prvenstveno to znači uspostavu FIT fonda - namjenskog fonda za inovativne terapije i rezervaciju sredstava za posebno skupe lijekove.

5. Tražimo kvalitetnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu u blizini naših domova!

Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama