Novosti
BROJI SE DOBIT, ALI SE NE ULAŽE U RADNIKE

Zaradili milijarde od turizma, ali radnike i dalje premalo plaćaju
Objavljeno 7. prosinca, 2017.
U idućoj turističkoj sezoni, unatoč mjerama, nedostajat će 25.000 radnika

Čak 20.000 sezonaca nedostajalo je poslodavcima u ovogodišnjoj turističkoj sezoni, a ne ohrabruje ni sljedeća.

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić procjenjuju da će deficit u 2018., zbog nastavka masovnog odlaska sezonske radne snage van, premašiti 25.000 te da Vlada mora pronaći mjere za zadržavanje stanovništva, tj. radne snage podizanjem plaća u toj djelatnosti, promjenom porezne politike, mjerama poput prekvalifikacija i drugih.

Istovremeno, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić ovih je dana najavila paket mjera za pomoć turizmu i drugim djelatnostima za lakše pronalaženje radne snage. Na naš upit o kojim je konkretno mjerama riječ dobili smo kratak odgovor iz Ministarstva gospodarstva.

- Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, obrta i poduzetništva Martina Dalić ističe kako Vlada RH trenutno izrađuje paket mjera koji, osim povećanja minimalne plaće, uključuje i pomoć turizmu i drugim djelatnostima za lakše pronalaženje radne snage za iduću godinu, kako bi se lakše riješio nedostatak i pronalaženje radnika. To uključuje povećanje kvota za uvoz radne snage, smanjivanje troškovnog opterećenja angažiranja sezonskih radnika, osiguranje povoljnijeg poreznog tretmana za smještaj i prehranu sezonskih radnika i neke druge mjere - odgovaraju iz MINGO-a uz poruku kako će paket mjera biti jedna od tema Vladine sjednice u četvrtak.

Potraga u Slavoniji

Kada je riječ o kvotama za uvoz radne snage, uz 2018. vezuje se broj od čak 29.000 radnika, i to za zemlju u kojoj je nezaposleno gotovo 190.000 osoba. Na turizam se odnosi uvoz od 1860, iako su traženja bila 4000 stranih radnika, a obje brojke, s obzirom na deficit, tek su kap u moru. I dok se čeka što će biti od svega najavljenoga, poslodavci s Jadrana uvelike traže radnike za 2018., pa ovih dana u više gradova Slavonije sezonce traži i lošinjska grupa Jadranka - njih 600. Samo na primjeru Đakova odaziv je bio osrednji – tek 50-ak osoba. I Jadranko Dumenčić, direktor hotela Punta u vlasništvu Grupe Jadranka, priznaje manjak sezonaca.

- Nadamo se da ćemo u ovom obilasku Slavonije riješiti bar njih 200. Firma smo koja postoji 70 godina, a radnike ćemo privući, kao i dosad, istinom o našem poslovanju, poštovanjem ugovora što se tiče plaća, prehrane, smještaja i drugog Kao holding s tri firme kćeri nudimo različita radna mjesta u sezoni - od kuhara i sobarica do vozača i animatora. Sezonaca je sve manje, no naš veliki plus jest što nam se 70 posto njih uvijek vraća. Dio njih pokušao je raditi u Njemačkoj, no vratio se. Iz razgovora s njima vidimo da to nije obećana zemlja kao što se priča. Jedno su telefonski razgovori o poslu, a drugo je na licu mjesta. Ljudima treba reći istinu o osnovnoj plaći, a da na nju ide rad nedjeljom, noćni rad, dvokratni rad... Sve su to dodatci na plaću. Proglašeni smo trećom firmom u Hrvatskoj po poštovanju ugovora prema radnicima, sezoncima, dobavljačima i drugima - kaže Dumenčić.

Najbolje u hotelu

Pozivu Jadranke odazvao se i Đakovčanin Krešimir. “Odradio sam dosad osam sezona na moru. U kuhinji. Završio sam ekonomsku školu, no prekvalificirao sam se preko biroa za kuhara. Najsigurniji je rad u hotelu. To je sustav koji ima svoj red u isplati plaća, a ne da u restoranu ovisim samo o jednom čovjeku, o gazdi. Radio sam par mjeseci i u Njemačkoj, ali kod našeg čovjeka koji nije poštovao svoju riječ”, kaže Krešimir.

Neslužbeno doznajemo da Jadranka za rad sobarice/čistačice daju osnovnu plaću od 3500 do 3600 kuna koja, uz plaćeni prekovremeni rad, može u konačnici biti do 5000 kuna. Na upit kakvi su Slavonci radnici, Dumenčić kaže - odlični.

Ono što nije odlično u cijelom hrvatskom turističkom sustavu i što je najveći uteg pri zadržavanju radnika su niske plaće. Velika većina turističkih tvrtki ostvaruje iz godine u godinu lijepu dobit, no plaće radnika ostaju iste ispod državnoga prosjeka. Turističke tvrtke danas su u Hrvatskoj vrlo snažne. Primjerice među deset najvećih hrvatskih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, nalaze se tri kompanije kojima je turizam osnovni posao - Adris grupa, Valamar Riviera i Plava laguna. Najveća turistička kompanija u Hrvatskoj svakako je Valamar Riviera, s obzirom na smještajne objekte koji mogu primiti više od 56 tisuća gostiju. Tvrtka u sezoni zapošljava oko 5300 osoba. Slijedi je Maistra iz sastava Adris grupe s kapacitetima za smještaj 34 tisuće gostiju, zatim Plava laguna, pa Istraturist Umag, Jadran luksuzni hoteli, itd. Samo ovih pet najvećih hotelsko-turističkih tvrtki po prihodima objavljenim na Zagrebačkoj burzi, u 2016. godini ostvarilo je ukupan prihod od gotovo četiri milijarde kuna i dobit od nevjerojatnih 711 milijuna kuna.

Suzana ŽUPAN/Igor MIKULIĆ
PREKO HZZ-a ZAPOSLENO 35.823 SEZONCA

Prema podatcima HZZ-a, u prvih 10 mjeseci 2017. u turizmu su tražena 36.234 sezonska radnika, a iz evidencije Zavoda u tom ih je vremenu zaposleno 35.823. Najviše ih je iz HZZ-ove evidencije zaposleno 2015. - 41.467, a kada ih je traženo 29.132. Od tada broj zaposlenih sezonaca pada. U ovoj sezoni najviše ih je traženo u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine – gotovo 25.000, i to uglavnom konobara, prodavača, sobarica, kuhara, čistačica, pomoćnog osoblja, recepcionara, animatora i dr. Najviše sezonaca zaposleno je na moru s kontinenta – iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske županije.

uranili

POTRAGA ZA RADNICIMA KRENULA JE VEĆ SADA