Novosti
BROJI SE DOBIT, ALI SE NE ULAŽE U RADNIKE

Zaradili milijarde od turizma, ali radnike i dalje premalo plaćaju
Objavljeno 7. prosinca, 2017.
U idućoj turističkoj sezoni, unatoč mjerama, nedostajat će 25.000 radnika

Čak 20.000 sezonaca nedostajalo je poslodavcima u ovogodišnjoj turističkoj sezoni, a ne ohrabruje ni sljedeća.

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić procjenjuju da će deficit u 2018., zbog nastavka masovnog odlaska sezonske radne snage van, premašiti 25.000 te da Vlada mora pronaći mjere za zadržavanje stanovništva, tj. radne snage podizanjem plaća u toj djelatnosti, promjenom porezne politike, mjerama poput prekvalifikacija i drugih.

Istovremeno, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić ovih je dana najavila paket mjera za pomoć turizmu i drugim djelatnostima za lakše pronalaženje radne snage. Na naš upit o kojim je konkretno mjerama riječ dobili smo kratak odgovor iz Ministarstva gospodarstva.

- Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, obrta i poduzetništva Martina Dalić ističe kako Vlada RH trenutno izrađuje paket mjera koji, osim povećanja minimalne plaće, uključuje i pomoć turizmu i drugim djelatnostima za lakše pronalaženje radne snage za iduću godinu, kako bi se lakše riješio nedostatak i pronalaženje radnika. To uključuje povećanje kvota za uvoz radne snage, smanjivanje troškovnog opterećenja angažiranja sezonskih radnika, osiguranje povoljnijeg poreznog tretmana za smještaj i prehranu sezonskih radnika i neke druge mjere - odgovaraju iz MINGO-a uz poruku kako će paket mjera biti jedna od tema Vladine sjednice u četvrtak.

Potraga u Slavoniji

Kada je riječ o kvotama za uvoz radne snage, uz 2018. vezuje se broj od čak 29.000 radnika, i to za zemlju u kojoj je nezaposleno gotovo 190.000 osoba. Na turizam se odnosi uvoz od 1860, iako su traženja bila 4000 stranih radnika, a obje brojke, s obzirom na deficit, tek su kap u moru. I dok se čeka što će biti od svega najavljenoga, poslodavci s Jadrana uvelike traže radnike za 2018., pa ovih dana u više gradova Slavonije sezonce traži i lošinjska grupa Jadranka - njih 600. Samo na primjeru Đakova odaziv je bio osrednji – tek 50-ak osoba. I Jadranko Dumenčić, direktor hotela Punta u vlasništvu Grupe Jadranka, priznaje manjak sezonaca.

- Nadamo se da ćemo u ovom obilasku Slavonije riješiti bar njih 200. Firma smo koja postoji 70 godina, a radnike ćemo privući, kao i dosad, istinom o našem poslovanju, poštovanjem ugovora što se tiče plaća, prehrane, smještaja i drugog Kao holding s tri firme kćeri nudimo različita radna mjesta u sezoni - od kuhara i sobarica do vozača i animatora. Sezonaca je sve manje, no naš veliki plus jest što nam se 70 posto njih uvijek vraća. Dio njih pokušao je raditi u Njemačkoj, no vratio se. Iz razgovora s njima vidimo da to nije obećana zemlja kao što se priča. Jedno su telefonski razgovori o poslu, a drugo je na licu mjesta. Ljudima treba reći istinu o osnovnoj plaći, a da na nju ide rad nedjeljom, noćni rad, dvokratni rad... Sve su to dodatci na plaću. Proglašeni smo trećom firmom u Hrvatskoj po poštovanju ugovora prema radnicima, sezoncima, dobavljačima i drugima - kaže Dumenčić.

Najbolje u hotelu

Pozivu Jadranke odazvao se i Đakovčanin Krešimir. “Odradio sam dosad osam sezona na moru. U kuhinji. Završio sam ekonomsku školu, no prekvalificirao sam se preko biroa za kuhara. Najsigurniji je rad u hotelu. To je sustav koji ima svoj red u isplati plaća, a ne da u restoranu ovisim samo o jednom čovjeku, o gazdi. Radio sam par mjeseci i u Njemačkoj, ali kod našeg čovjeka koji nije poštovao svoju riječ”, kaže Krešimir.

Neslužbeno doznajemo da Jadranka za rad sobarice/čistačice daju osnovnu plaću od 3500 do 3600 kuna koja, uz plaćeni prekovremeni rad, može u konačnici biti do 5000 kuna. Na upit kakvi su Slavonci radnici, Dumenčić kaže - odlični.

Ono što nije odlično u cijelom hrvatskom turističkom sustavu i što je najveći uteg pri zadržavanju radnika su niske plaće. Velika većina turističkih tvrtki ostvaruje iz godine u godinu lijepu dobit, no plaće radnika ostaju iste ispod državnoga prosjeka. Turističke tvrtke danas su u Hrvatskoj vrlo snažne. Primjerice među deset najvećih hrvatskih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, nalaze se tri kompanije kojima je turizam osnovni posao - Adris grupa, Valamar Riviera i Plava laguna. Najveća turistička kompanija u Hrvatskoj svakako je Valamar Riviera, s obzirom na smještajne objekte koji mogu primiti više od 56 tisuća gostiju. Tvrtka u sezoni zapošljava oko 5300 osoba. Slijedi je Maistra iz sastava Adris grupe s kapacitetima za smještaj 34 tisuće gostiju, zatim Plava laguna, pa Istraturist Umag, Jadran luksuzni hoteli, itd. Samo ovih pet najvećih hotelsko-turističkih tvrtki po prihodima objavljenim na Zagrebačkoj burzi, u 2016. godini ostvarilo je ukupan prihod od gotovo četiri milijarde kuna i dobit od nevjerojatnih 711 milijuna kuna.

Suzana ŽUPAN/Igor MIKULIĆ
PREKO HZZ-a ZAPOSLENO 35.823 SEZONCA

Prema podatcima HZZ-a, u prvih 10 mjeseci 2017. u turizmu su tražena 36.234 sezonska radnika, a iz evidencije Zavoda u tom ih je vremenu zaposleno 35.823. Najviše ih je iz HZZ-ove evidencije zaposleno 2015. - 41.467, a kada ih je traženo 29.132. Od tada broj zaposlenih sezonaca pada. U ovoj sezoni najviše ih je traženo u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine – gotovo 25.000, i to uglavnom konobara, prodavača, sobarica, kuhara, čistačica, pomoćnog osoblja, recepcionara, animatora i dr. Najviše sezonaca zaposleno je na moru s kontinenta – iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske županije.

uranili

POTRAGA ZA RADNICIMA KRENULA JE VEĆ SADA

Možda ste propustili...

BIVŠI NAČELNIK GLAVNOG STOŽERA

Preminuo general Petar Stipetić

POMOĆ VLADE STANOVNICIMA HRVATSKE KOSTAJNICE

Stradalima obnova ili gradnja novih kuća

PREDSTAVLJENA KNJIGA INTERVJU PAPE FRANJE “BOG JE MLAD”:

Ovo je jedna od onih knjiga koje mogu mijenjati svijet nabolje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JE LI MOGUĆA RACIONALNIJA LOKALNA UPRAVA?

Mjesni odbori izgubili su smisao u malim sredinama

2

DRAGO ŽAGAR DEKAN OSJEČKOG FERIT-A

Ericsson Nikola Tesla ima jako dobar sustav pripreme studenata za tržište rada

3

VELIKE KOLIČINE OBORINA I NABUJALE RIJEKE

Elementarna nepogoda zbog klizišta iznad Slavonskog Broda