Novosti
U SABORU ZAKON O VODAMA

Most napao HDZ da otvara vrata privatizaciji HEP-a
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

Saborski zastupnici Mosta žestoko su u srijedu kritizirali izmjene Zakona o vodama poručujući kako njima Vlada pogoduje privatnim interesima na štetu javnog dobra i otvara vrata privatizaciji HEP-a, no iz HDZ-a im je odmah odgovoreno kako je razgovarati o privatizaciji HEP-a posve deplasirano.

"Ovim ste zakonom trebali zaštiti vode, a ne privatizirati to preko građevina koje su u vlasništvu HEP-a... Zašto ste prepisali ono što vam HNS nameće", pitao je Mostovac Miro Bulj vladajuće. Nezadovoljan je i HSS-ov zastupnik Davor Vlaović. "Zabrinuti smo jer je najava u nekoliko medija da ovaj zakon ide zbog privatizacije HEP-a, gdje će se HEP-u vratiti vodne građevine, a akumulacijski kanali ostat će državi, i na taj način želi se povećati vrijednost HEP-a, što je s jedne strane dobro, no HSS je protiv privatizacije HEP-a", poručio je.

Bivši HDZ-ov ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat odbacuje optužbe o privatizaciji HEP-a držeći ih depalsiranim. "U ovom trenutku nemoguće je, a postoje objektivni razlozi za to, staviti u otvorenu javnu ponudu ili 25 posto plus jednu, ili 25 posto minus jednu dionicu. HEP u ovom trenutku nije spreman za javnu ponudu. Bez kvalitetnog restrukturiranja HEP grupe, a to je tržište i infrastruktura, nitko neće otvarati bilo kakvu mogućnost da se na tržište stavlja infrastruktura", poručio je.

U obranu zakona stao je i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg. "Nema govora o pogodovanju procesu privatizacije HEP-a, a interesi RH ovim izmjenama dodatno su utvrđeni i zaštićeni. U prilog tome ide i činjenica da je sami prijedlog zakona u cijelosti usuglašen i s Državnim odvjetništvom RH, čija je uloga zaštita hrvatskih nacionalnih interesa", rekao je Šiljeg.H

Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament

PREGOVORI O SASTAVLJANJU PARLAMENTARNE VEĆINE

Andrej Plenković: Sastali smo se s manjinama, postoje kontakti s DP-om