Osijek
MATICA SLOVAČKA OSIJEK

Tradicionalni Božićni koncert u subotu
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

Tradicionalni Božićni koncert Matice slovačke Osijek koji ima službeni naziv “Slovački božićni običaji, tradicija i kolede” (“Slovenské vianočne zvyky, tradicije a koledy”) održat će se u subotu, 9. prosinca, u dvorani Osnovne škole Antuna Mihanovića, s početkom u 17 sati.

Kako nam je rekao predsjednik Matice slovačke Osijek (ova se udruga na slovačkom jeziku izvorno naziva Matica slovenska Osijek) Emil Dorčak, ove godine očekuje se približno 180 izvođača. Dodao je kako će na Božićnom koncertu nastupiti članovi pjevačkih skupina Matice slovačke Osijek i istoimenih kulturno-prosvjetnih udruga iz Miljevaca, Zokovog Gaja i Jurjevca te školska djeca koja uče slovački jezik prema programu C u osnovnim školama Vladimira Becića i Višnjevac. Kao i svake godine, osječke Slovake predstavljat će i solist Robert Zgrablić i glazbena obitelj Žagar. Kao gosti ove godine na pozornicu će izići članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društvo “Tamburica” iz Korača i Češka beseda Osijek. Bit će prikazana i izložba radova tradicijskih slovačkih starih obrta.

Božićni koncert Matice slovačke Osijek koji se održava već 19. godinu zaredom novčano su poduprli Savjet za nacionalne manjine, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i Ured za iseljene Slovake iz Bratislave.

- Mi Slovaci želimo pokazati s koliko radosti i ljubavi njegujemo jezik i običaje svojih predaka, a ujedno izražavamo privrženost i domovini Hrvatskoj - istaknuo je Dorčak. D.C.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike