Osijek
MJESEC BORBE PROTIV RAKA PLUĆA

U čak pet posto umrlih u Osijeku uzrok je rak pluća
Objavljeno 7. prosinca, 2017.
Rak pluća koji je otkriven u ranom stadiju izlječiv je u 50 % slučajeva, a rak koji je već metastazirao, samo u 2 %

Godišnje se u Hrvatskoj otkrije približno 3000 novih bolesnika s rakom pluća pa je upravo ova vrsta karconima najčešći rak u muškaraca, a treći najčešći među ženama. Nažalost, karcinom pluća vodeći je uzrok smrtnosti od raka muškaraca te godišnje od raka pluća u Hrvatskoj umire oko 2900 osoba.

Ovo su podatci na koje je ovih dana, u povodu Mjeseca borbe protiv raka pluća, upozirilo Hrvatsko torakalno društvo Toraks. Novotvorine su druge po redu skupine bolesti vodećih uzroka smrti i na osječkom području, od kojih je lani umrlo 955 osoba ili 328,8 na 100.000 stanovnika. Među pojedinačnim uzrocima smrti najčešće su ishemijske bolesti srca (I20-I25), od kojih je u 2016. godini umrlo 25 posto oboljelih, zatim slijede cerebrovaskularne bolesti s 13,4 posto, i zloćudna novotvorina dušnica (bronha) i pluća na koje otpada čak pet posto svih lani umrlih na osječkom području.

Prema podatcima Zavoda za radioterapijsku onkologiju KBC-a Osijek, žene najčešće obolijevaju od raka dojke, potom debelog crijeva i naposljetku pluća. Rak pluća je pak u muškaraca u Osječko-baranjskoj županiji u porastu, a uzimajući u obzir da od raka pluća sve češće obolijevaju i žene, liječnici upozoravaju na preventivne preglede. Tako se napominje da je rak pluća koji je otkriven u ranom stadiju izlječiv kod 50 % slučajeva, u usporedbi s rakom koji je već metastazirao gdje je izlječivost samo dva posto. Upozoravajući simptomi trebali bi biti oni slični prehladi, gripi i infekciji koji ne prestaju, zatim konstantno mršavljenje i gađenje prema hrani. Povećanje dojki također može biti jedan od prvih simptoma raka pluća, kao i umor te zadebljanje vrhova prstiju. Zabrinjavajuća je i kratkoća daha te bol u prsima, kao i neprestan osjećaj slabosti u mišićima.

Nefreteta Z. EBERHARD
NAJVEĆI UDJEL PUŠAČA UDOBI JE OD 18 DO 29 GODINA

Prema posljednjim istraživanjima u Hrvatskoj puši 31,1 posto stanovništva (27,5 % svakodnevni su pušači, a 3,6 % povremeni), a Osječko–baranjska županija upravo je jedna od županija s najvećim brojem pušača pa je 2014. godine na osječkom području od raka pluća umrlo 200 osoba. Posebno je zabrinjavajuće što je najviše pušača u dobi od 18 do 29 godina, a raste broj pušača među ženama.

- Konkretni je dokaz za to povećan broj žena oboljelih od raka pluća povezanog s pušenjem. Rak pluća kod muškaraca je uvijek bio na prvom mjestu, ali se sada kod žena popeo na treće mjesto, odmah iza raka dojke i raka debelog crijeva - upozorava dr. Tibor Santo, voditelj Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Najčitanije iz rubrike